Sterilovaná červená řepa recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 plátky křen
0 lžiček kořenící směs
nálev
30 g sůl
700 ml voda
40 g cukr krystal
250 ml ocet 8%
podle potřeby
červená řepa

Postup přípravy receptu

  1. Podle množství zavařované řepy si připravíme nálev a kořenící směs. Na 30 skleniček o objemu 370 ml je třeba pomlít, nejlépe v ručním mlýnku na kávu nebo potlouct v hmoždíři, cca po 1 vrchovaté lžičce anýzu, kmínu a fenyklu.

  2. Bulvy řepy vložíme do většího, alespoň 5 l hrnce, zalijeme vodou a po dosažení varu vaříme cca 35 - 45 minut, až je řepa poloměkká, což poznáme tak, že lze do bulvy snadno zapíchnout hroty vidličky.

  3. Poté slijeme vodu, řepu necháme trochu vychladnout, oloupeme a nakrájíme vlnitým nožem na hranolky o základně cca 8 x 8 mm a dlouhé do 4 cm. Křen nakrájíme na plátky asi 1 mm silné.

  4. Na dno skleniček vložíme kolečka křenu a naplníme je pokrájenou řepou cca 1 cm pod okraj, nahoru nasypeme kořenící směs a zalijeme nálevem, aby řepa byla ponořena v nálevu. Zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při 85 °C.

  5. Potom skleničky se sterilovanou řepou vytáhneme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Před uložením skleničky několikerým obrácením promícháme, aby se koření v nálevu rovnoměrně rozptýlilo.

  6. Sterilovanou červenou řepu před použitím necháme aspoň 1 měsíc uležet.

  7. Energetická hodnota: 106 kJ/100 g


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!