Sterilovaná směs z cukety recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

6 ks česnek
3,5 lžičky sůl
3 lžíce ocet
500 g cibule
1000 g cuketa
2 - 3 lžíce cukr krupice
1,5 dl olivový olej
400 g rajský protlak
5 lžic worcestrová omáčka
300 g barevná paprika

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si všechny ingredience předem. Jelikož cuketa velmi rychle změkne, musíme pracovat rychle. Cibuli očistíme a nakrájíme na půl kolečka (asi 2 - 3 mm), oloupaný česnek nasekáme na drobno a s olivovým olejem dáme do široké nádoby. To proto, aby se směs rychleji prohřála a nebyla z ní kaše. Cuketu nastrouháme na větší nudličky, je-li ze zahrádky, nemusíme ji loupat. Barevnou papriku zbavíme semínek a nakrájíme ji na širší proužky jako do leča. Do misky si připravíme rajský protlak, ocet, cukr, worchester a smícháme. Pokud použijeme místo protlaku rajčatové pyré, které bývá sladší, ubereme cukr. Zapneme si troubu na nejvyšší výkon pečení, aby se nám stihla ohřát

  2. Cibuli s česnekem opečeme, až začne sklovatět, přidáme papriku a smažíme. Po 2 - 3 minutách přidáme cuketu. Vše pořádně promícháme a potom přisypeme sůl. Nakonec přilijeme smíchaný rajský protlak nebo pyré. Asi 3 - 4 minuty prohříváme

  3. Směs vlijeme do pekáče, vložíme do trouby a pečeme na nejvyšší výkon 45 minut. Občas promícháme. Dvířka necháme pootevřená, nebo je co chvíli pootevřeme, aby unikla pára a směs se zahustila

  4. Horkou směs z cukety naplníme do skleniček a otočíme dnem vzhůru. A tímto máme připravenou skvělou zeleninovou směs na rychlou večeři nebo k přípravě nejrůznějšího pohoštění

  5. Tip na servírování: Horkou směs z cukety navršíme na osolenou a česnekem potřenou topinku a posypeme goudou nebo jiným nastrouhaným sýrem. Cuketová směs se hodí také k těstovinám, k masu připravenému na grilu, poslouží i jako studená či teplá zeleninová příloha.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!