Staročeský švestkový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
2 dl mléko
20 g droždí
0.5 kg švestky
70 g cukr krupice
100 g hera
400 g polohrubá mouka
drobenka
50 g máslo
2 lžíce cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
1 hrst polohrubá mouka
podle potřeby
máslo na vymazání
polohrubá mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si velkou mísu. Do mísy dáme prosátou mouku, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vsypeme cukr, přidáme rozdrobené droždí a zalijeme 1 dl vlažného mléka.

  2. Necháme vzejít kvásek. Když kvásek vzejde, přidáme další 1 dl vlažného mléka.

  3. Rozklepneme dvě vejce a oddělíme žloutky od bílků. Bílky nebudeme potřebovat.

  4. Žloutky přidáme do mísy. V kastrůlku si rozpustíme heru, necháme ji zchladit, aby byla jen vlažná, a pak ji přilijeme také do mísy. Přidáme špetku soli. Vypracujeme těsto dokud není hladké a vláčné. A necháme ho v teple vykynout. Asi v půlce kynutí těsto vyjmeme z mísy, znovu ho prohněteme a opět vrátíme do mísy a necháme dokynout.

  5. Mezitím co těsto kyne, si omyjeme a vypeckujeme švestky.

  6. Když nám těsto vykyne, znovu ho propracujeme a vyválíme placku.

  7. Připravíme formu na koláč, vymažeme ji máslem a vysypeme polohrubou moukou.

  8. Přichystáme si žmolenku. Do misky vsypeme hrst polohrubé mouky, cukr, vanilkový cukr a máslo. Promícháme a prohněteme dobře s máslem.

  9. Vyválené těsto opatrně přesuneme do formy, uhladíme a ořízneme to těsto, které přesahuje přes formu. Na takto přichystané těsto klademe půlky švestek a sypeme žmolenkou.

  10. Staročeský švestkový koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 - 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!