Špízy El Clásico recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

0 kg brambory
5 ks cibule
5 ks jablko
0 kg kuřecí prsa
5 plátků anglická slanina
podle chuti
máslo
3 lžičky koření gyros
3 lžíce ocet balzamico
olivový olej
mletý pepř
podle potřeby
2 lžičky chilli omáčka

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme, brambory ve slupce důkladně omyjeme. Jablka nakrájíme na asi centimetr hrubé plátky - okrajujeme je z každé strany kolem ohryzku a ohryzek vyhodíme. Cibuli a brambory nakrájíme na kolečka. Kuřecí maso omyjeme, usušíme, vložíme do mikrotenového sáčku a jemně naklepeme. Poté kuřecí maso nakrájíme na větší plátky asi 5x4 cm.

  2. Poté si na pánvi na olivovém oleji opečeme plátky anglické slaniny. Olivový olej se rychle spálí. K tomu ale nesmí dojít, proto je opékáme jen velmi krátce. Olivový olej pak nasaje chuť anglické slaniny. Slaninu z oleje vyjmeme.

  3. Nakrájené kuřecí maso, opečenou slaninu, cibuli, brambory a jablka smícháme v nějaké míse. Přidáme olej z pánvičky, na němž jsme opékali anglickou slaninu, 3 polévkové lžíce balzamikového octa, 3 malé lžičky koření gyros, 2 polévkové lžíce olivového oleje, nameleme trochu pepře podle chuti. Dále přidáme asi dvě malé lžičky chilli omáčky. Vše důkladně promícháme.

  4. Na připravené špejle začneme napichovat cibuli, kuřecí maso, jablka, brambory a slaninu. Špíz by měl vždy začínat i končit bramborem. Brambor a jablko by neměly být vedle sebe.

  5. Předehřejeme si troubu na 150 °C. Vymažeme si pekáč máslem a naskládáme na něj připravené špízy. Vše polijeme šťávou, která zbyla v misce, v níž jsme ingredience míchali. Pekáč z vrchu přikryjeme alobalem a pečeme asi hodinu.

  6. Špízy El Clásico podáváme jen tak. Podle chuti ale můžeme podávat lehký zeleninový salát. Špízy El Clásico servírujeme nejlépe k fotbalu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!