Pečená kachna plněná červeným zelím a jablky s bramborovým knedlíkem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
1 ks bobkový list
1 lžička celý černý pepř
1 lžíce celý kmín
3 kuličky celé nové koření
2 ks jablko granny smith
50 ml sladká smetana 33%
3 kg domácí kachna s droby a játry
2 sklenice nakládané červené zelí - á 680 ml

Postup přípravy receptu

  1. Kachnu očistíme od chloupků na kůži, vyřežeme žlázu s mazivem, z břicha vybereme tuk, játra a droby. Odřežeme křídla a krk, stáhneme z krku kůži tak, aby zůstala v celku. Všechno omyjeme, osušíme papírovou utěrkou. Dále se věnujeme pouze kachně a ostatní jde zatím do chladničky

  2. Kůži na prsou kachny a okolo stehen šikmo nařežeme přes tuk jen po maso, aby se během pečení lépe uvolnil tuk. Kachnu pořádně nasolíme zvenku i zevnitř, posypeme kmínem, přikryjeme alobalem a odložíme na 24 hodin do chladničky, aby se správně ochutila

  3. V den D vyndáme kachnu z chladničky asi 1 hodinu před pečením, aby se v pekáči ohřála na pokojovou teplotu. Mezitím si očistíme červenou cibuli, pokrájíme na tenké měsíčky, dáme do mísy, přidáme k ní nakládané červené zelí, cukr krystal, sůl, bobkový list, kmín, celé nové koření a celý černý pepř, ochutíme octem, promícháme, necháme na cedníku dobře odkapat z nálevu

  4. Jablka omyjeme, slupku ponecháme, odstraníme stopky a jádřince a pokrájíme na čtvrtiny, které dáme dovnitř kachny a ostatní okolo kachny. Jablka výborně ochutí kachní maso. Pekáč přikryjeme alobalem, nepodléváme žádnou vodou. Takto připravenou kachnu vložíme péct do trouby vyhřáté na 120 °C a pečeme pomalu při této teplotě 2 hodiny za občasného přelití výpekem

  5. Po této době kachnu vybereme, všechno vypečené sádlo slijeme, dovnitř kachny natlačíme odkapané ochucené červené zelí, kolik do se ní vleze. Zbytek zelí vložíme do pekáče vedle kachny. Pekáč opět přikryjeme alobalem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme při této teplotě ještě 2 hodiny

  6. Mezitím si připravíme bramborové knedlíky. Dále si můžeme připravit další kachní pochoutky. Jednotlivé recepty k nim přidám postupně. Připravíme náplň z kachních jater, kterou naplníme kůži z krku. Z té jisté náplně můžeme připravit játrové knedlíčky do polévky, kterou uvaříme z drobů a zeleniny. Polévku scedíme a ve vývaru uvaříme játrové knedlíčky

  7. Když uplynou další 2 hodiny pečení, během kterých občas přeléváme kachnu výpekem, odstraníme z pekáče alobal, zvýšíme teplotu trouby na 200 °C. Kůži kachny potřeme sladkou smetanou a dopečeme kachnu do pěkné červenohnědé barvy, až kůžička na kachně bude krásně křupavá. Upečenou kachnu vybereme, až přiměřeně přikrytá vychladla,vložíme péct naplněný kachní krk

  8. Zatím kachnu pokrájíme na porce, bramborové knedlíky nakrájíme na plátky a po polévce nasleduje hlavní chod, na talíř nabereme červené zelí, porce upečené kachny, obložíme pečenými jablky, bramborovými knedlíky, které promastíme trochou chutného výpeku

  9. Kachna má maso měkké jako máslo, výborně ochucené jablky a zelím s kořením a přímo se rozplývá na jazyku. Na povrchu kachny je krásně vypečená křupavá kůžička. Je to neskutečná lahůdka a celý chod včetně ostatního jsou úžasné kachní hody

  10. Kachna není právě laciná záležitost a z takové domácí kukuřicí krmené kachny se dají opravdu připravit úžasné kachní hody s minimální námahou pro více osob. Potom je její cena přijatelná, takto ji připravovala moje máma dokonce na svátky a na oslavy, když nás bylo více okolo stolu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!