Špenátové šátečky z trouby recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
1 svazek petrželka
2 ks cibule
2 ks citron
22 g droždí
1 kg hladká mouka
vlažná voda
1 svazek čerstvá máta
1 kg čerstvý listový špenát
podle potřeby
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Listový špenát důkladně očistíme a natrháme na cca 4 - 5 cm velké kousky. Špenát posypeme solí a necháme alespoň na 20 minut odpočinout. Poté špenát důkladně rukama vyždímáme a dáme ho na hlubokou pánev s česnekem a troškou olivového oleje. Podlijeme troškou vody a dusíme 10 minut. Vyndáme z pánve a necháme vychladnout.

  2. Petrželku, mátu a cibuli nasekáme najemno. Citrony oloupeme i s bílou částí, zbavíme je zrníček, poté je nakrájíme na kostičky. Smícháme dohromady s mátovou směsí a se špenátem. Necháme stranou.

  3. Na těsto si připravíme kvásek z vlažné vody, lžičky cukru a kvasnic. Mouku osolíme, přidáme hotový kvásek, vlažnou vodu a těsto zpracujeme do hladkého těsta. Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě, dokud se nám objem nezdvojnásobí.

  4. Špenátové šátečky položíme na moukou posypaný kuchyňský vál a těsto vyválíme na cca 0,5 cm. Nádobkou o průměru 10 cm vykrojíme kolečka. Do každého kolečka přiložíme špenátovou směs a uzavřeme do tvaru trojúhelníčku.

  5. Špenátové šátečky vložíme na plech podložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.

  6. Špenátové šátečky podáváme teplé či vlažné jako chuťovku nebo předkrm.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!