Špenátová polévka s bramborem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 stroužků česnek
1 ks vejce
30 g máslo
4 ks brambory
1 ks cibule
1 l voda
2 lžíce hladká mouka
1 ks zeleninový bujon
1 balíček zmražený špenátový protlak
podle chuti
1 lžička sůl
1 špetka muškátový oříšek
1 špetka mletý černý pepř
1 špetka polévkové koření

Postup přípravy receptu

  1. Vodu dáme vařit v konvici. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Syrové brambory oloupeme, dvě brambory nastrouháme na jemném struhadle a dvě nakrájíme na menší kostky. Česnek oloupeme a rozmačkáme.

  2. V hrnci rozpustíme máslo a osmažíme na něm cibuli. Potom přidáme hladkou mouku a připravíme světle hnědou jíšku. Jíšku zalijeme vroucí vodou. Musíme dávat velký pozor, aby nás nepopálila pára, protože voda hodně vře. Vše důkladně promícháme. Do vody vložíme kostku zmraženého špenátu a necháme rozpustit.

  3. Poté přidáme kostku zeleninového bujonu, rozmačkaný česnek podle naší chuti, dvě nastrouhané syrové brambory a necháme asi 5 minut povařit. Poté vše rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem. Přidáme sůl, pepř, polévkové koření (sušené bylinky) a můžeme dochutit i špetkou muškátového oříšku nastrouhaným na jemném struhadle. Přidáme také 2 zbylé nakrájené brambory. S polévkou během vaření občas zamícháme, aby se brambory nepřipálily na dně. Když jsou brambory měkké, zašleháme do polévky vejce.

  4. Polévku můžeme připravit s řadou obměn (všechny vyzkoušené). Pokud chceme, aby polévka víc zasytila, přidáme zhruba 10 minut před koncem vaření i těstoviny do polévky (například mušličky). Můžeme také přidat tvrdý sýr, který nastrouháme na struhadle, a nechat jej v polévce rozpustit. Pokud používáme měkký sýr, lze použít i ten.

  5. Špenátovou polévku s bramborem ihned rozléváme do talířů a podáváme k jídlu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!