Španělský ptáček recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
5 lžic olej na smažení
mletý černý pepř
4 plátky hovězí zadní (velký)
nádivka
1 ks vejce
1 ks cibule
3 lžíce plnotučná hořčice
8 plátků anglická slanina
2 ks sterilovaná okurka
2 lžíce kremžská hořčice
1 ks paprika (oranžová)
4 špalíčky herkules (vysočina)
omáčka
2 ks cibule
2 lžíce hořčice
1-2 lžíce hladká mouka
100 g anglická slanina
1 l hovězí vývar
5 ks sterilovaná okurka
3 špetky nové koření mleté

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si uvaříme vejce natvrdo. Zchladíme jej, ihned oloupeme a necháme vychladit. Pak jej rozčtvrtíme. Papriku očistíme a nakrájíme na širší a delší nudličky. Hořčice smícháme dohromady. Okurky podélně rozpůlíme. Cibuli očistíme a nakrájíme na osminky.

  2. Plátky masa podle potřeby začistíme. Překryjeme je fólií a naklepeme. Plátky by měly být celistvé ale tenké, by jejich příprava netrvala dlouho. Plátky masa osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na připravený plátek masa rozložíme vždy 2 plátky slaniny. Pak do středu skládáme polovinu okurky, čtvrtinu vejce, špalíček herkulese, osminku cibule a kousek papriky. Připravíme si kuchyňskou nit.

  3. Závitky pečlivě zabalíme. Z obou "boků" je překlopíme dovnitř a pak srolujeme. Ptáčka pak zpevníme tím, že jej převážeme nití.

  4. Zbylou cibuli, okurky a cibuli na omáčku nasekáme nahrubo. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na kostičky.

  5. Hrnec s poklicí vhodný do trouby (nebo klasický papiňák) rozehřejeme. Přilijeme olej a ptáčky na něm zprudka ze všech stran osmažíme, aby se maso zatáhlo. Vyjmeme je a dáme stranou do tepla.

  6. Do výpeku po mase vložíme slaninu a necháme ji zesklovatět. Pak přisypeme cibuli a restujeme vše dozlatova. Přidáme česnek, hořčici, okurky a ještě jednou vše necháme lehce osmahnout. Směs zalijeme vývarem. Přidáme nové koření a pepř a sůl podle chuti a necháme lehce provařit. Do omáčky vložíme závitky. Přiklopíme poklicí a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 45 minut až hodinu. Nebo přiklopíme poklicí na papiňáku a dusíme doměkka.

  7. Upečené závitky vytáhneme a nit odstraníme. Omáčku zahustíme, provaříme a závitky vrátím prohřát.

  8. Ptáčci jsou nejlepší s bramborovou kaší nebo štouchanými brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!