Špalíky z lososa pečené v páře recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 palička česnek
4 lžíce olej
1 kg brambory
4 ks cibule
1 kg losos
20 g koření na ryby
300 g paprika tří barev
10 g koření na americké brambory
1 kostka houbový bujon
svazeček bylinky dle dostupnosti
4 lžičky dijonská hořcice

Postup přípravy receptu

  1. Lososa necháme rozmrazit přes noc v lednici.

  2. Ve 400 ml vroucí vody rozpustíme 1 kostku houbového bujonu. Oloupeme brambory. Větší nakrájíme příčně na půl centrimetrové plátky, zbylé podélně na čtvrtky. Přidáme koření na americké brambory dle chuti a promícháme. Očistíme paličku česneku. Stroužky propasírujeme do misky, přidáme asi 20 g koření na ryby, dijonskou hořčici a během míchání přiléváme olej, aby vznikla pasta.

  3. Očištěného lososa naporcujeme na asi 6 -8 cm vysoké špalíky. Pastou potřeme silnější vrstvou dutinu břišní a řezné plochy. Kůži stačí otřít zbytky pasty z prstů. Cibule a papriky očistíme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na asi půlcentrimetrové měsíčky. Obojí smícháme v misce.

  4. Nejlepší pekáč je kameninový nebo hliněný-glazurovaný se stejně velkou horní částí, která zapadá do části dolní, aby sražené páry stékaly zpátky. Použijeme, co máme, a horní část nahradíme alobalem. Pekáč vymastíme olejem. Dno poklademe kolečky brambor. Špalíky lososa klademe páteří kolmo na dno a zbylý prostor zaplníme připravenou zeleninou. Navrch dáme zbytek brambor. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 40 minut. Odkryjeme a necháme dojít.

  5. Ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!