Špalíky z lososa pečené v páře recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 palička česnek 4 lžíce olej 1 kg brambory 4 ks cibule 1 kg losos 20 g koření na ryby 300 g paprika tří barev 10 g koření na americké brambory 1 kostka houbový bujon svazeček bylinky dle dostupnosti 4 lžičky dijonská hořcice
Postup Špalíky z lososa pečené v páře recept
Postup přípravy receptu
-
Lososa necháme rozmrazit přes noc v lednici.
Ve 400 ml vroucí vody rozpustíme 1 kostku houbového bujonu. Oloupeme brambory. Větší nakrájíme příčně na půl centrimetrové plátky, zbylé podélně na čtvrtky. Přidáme koření na americké brambory dle chuti a promícháme. Očistíme paličku česneku. Stroužky propasírujeme do misky, přidáme asi 20 g koření na ryby, dijonskou hořčici a během míchání přiléváme olej, aby vznikla pasta.
Očištěného lososa naporcujeme na asi 6 -8 cm vysoké špalíky. Pastou potřeme silnější vrstvou dutinu břišní a řezné plochy. Kůži stačí otřít zbytky pasty z prstů. Cibule a papriky očistíme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na asi půlcentrimetrové měsíčky. Obojí smícháme v misce.
Nejlepší pekáč je kameninový nebo hliněný-glazurovaný se stejně velkou horní částí, která zapadá do části dolní, aby sražené páry stékaly zpátky. Použijeme, co máme, a horní část nahradíme alobalem. Pekáč vymastíme olejem. Dno poklademe kolečky brambor. Špalíky lososa klademe páteří kolmo na dno a zbylý prostor zaplníme připravenou zeleninou. Navrch dáme zbytek brambor. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 40 minut. Odkryjeme a necháme dojít.
Ihned podáváme.