Špagety Orloff recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

80 g máslo
100 g cibule
4 dl smetana
500 g špagety
15-20 dkg žampiony
80 g hladká mouka
1-2 lžičky kari koření
20-30 dkg tvrdý sýr
podle potřeby
olej
2 lžíce mléko
podle chuti
1 špetka sůl

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Žampiony očistíme a nakrájíme na kousky. Tvrdý sýr nastrouháme na jemno. Množství žampionů a sýra záleží na nás, jestli máte obojí rádi, nebojte se přidat!

  2. Na omáčku z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme smetanou, přidáme 1 - 2 lžíce studené vody, rozšleháme a krátce povaříme. Sejmeme z ohně, osolíme, vmícháme žloutky rozkvedlané ve 2 lžících mléka a strouhaný sýr. Asi 1/3 strouhaného sýra si necháme na konečné posypání.

  3. Špagety uvaříme podle návodu. Mezitím na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme žampiony, osolíme a přidáme kari koření tak, aby se směs obarvila nažluto a byla lehce aromatická, hlavně to nepřežeňme! Vše krátce osmahneme, stačí asi 2 minuty.

  4. Špagety, omáčku a směs smícháme a vložíme do máslem vymaštěné zapékací misky. Posypeme sýrem a zakapeme olejem, případně na směs položíme 4 - 5 tenkých plátků másla. Špagety Orloff dáme zapékat do trouby na teplotu 220 °C po dobu 20 minut. Nakonec sejmeme víko misky a zapékáme zhruba dalších 10 minut, dokud se nezačne dělat křupavá sýrová kůrka.

  5. Ke špagetám Orloff není potřeba žádné přílohy, bude stačit zeleninový salát podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!