Smetanové brambory s nivou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
5 ks brambory
vegeta
10 dkg niva
pepř
1 ks větší cibule
5 dkg tvrdý sýr
sušená petrželka
1 kelímek smetana na vaření
máslo na vymazání
10 dkg šunka nebo gothaj

Postup přípravy receptu

  1. Brambory ve slupce omyjeme, vložíme do hrnce s vodou a uvaříme doměkka. Po uvaření vodu slijeme a brambory necháme vychladnout

  2. Mezitím si připravíme sýr a uzeninu. Nivu i tvrdý sýr nastrouháme na hrubším struhadle a dáme do mísy. K sýru přilijeme smetanu na vaření a promícháme. Salám (šunka, gothaj) nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji dozlatova. Zapékací mísu vymažeme máslem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky

  3. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Na dno mísy narovnáme brambory, které posypeme opečeným salámem. Poté brambory pokryjeme nakrájenou cibulí. Vše osolíme, opepříme, posypeme sušenou petrželkou a vegetou. Nakonec povrch zalijeme smetanou se sýrem

  4. Takto připravený pokrm dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 40 minut, až povrch pokrmu zezlátne. Smetanové brambory po upečení ihned podáváme, nezapomeneme ozdobit zeleninou podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!