Smetanové brambory s hráškem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

200 g hrášek
50 g slanina
100 g máslo
1 kg brambory
2 listy bobkový list
4 lžíce hladká mouka
sůl a pepř
800 ml voda nebo vývar
1 kelímek smetana na vaření
ocet nebo citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Na másle zpěníme na jemno pokrájenou cibulku, zasypeme hladkou moukou, promícháme a zalijeme cca 1,5 dcl vody nebo vývaru. Důkladně promícháme, aby nezůstaly žádné hrudky. Dolijeme zbytkem vody a znovu promícháme

  2. Oloupané brambory pokrájíme na menší kousky a přidáme do hrnce společně s kořením. Osolíme

  3. Po chvíli přidáme čerstvý nebo mražený hrášek (v nouzi i z plechovky), smetanu a vaříme do změknutí brambor (cca 20 minut). Nejprve na vyšší stupeň bez pokličky, aby se omáčka zredukovala na požadovaný objem a hustotu. Nezapomínáme míchat!

  4. Na závěr dochutíme cukrem, citrónovou šťávou nebo octem, pepřem, případně můžeme dosolit

  5. Smetanové brambory s hráškem můžeme zdobit osmaženou slaninou, pažitkou atd. Recept je výborný i se zelenými fazolkami. popřípadě s obojím.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!