Kořeněná čočka recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 ks vejce 4 lžíce ocet 150 g šunka 2 ks cibule 0,5 lžiček vegeta 1 balíček čočka 0,5 lžiček steakové koření 0,5 lžiček grilovací koření 2 lžíce olivový olej 3 lžíce hladká mouka 1 kelímek zakysaná smetana 1 kostka masový bujon 4 kuličky celý černý pepř
Postup Kořeněná čočka
Postup přípravy receptu
-
Cibule oloupeme a nasekáme na menší kousky. Šunku nakrájíme na kostičky
V hrnci rozehřejeme olej a cibuli na něm jen zvolna zesklovatíme. Nesmažíme ji zprudka jinak zhořkne. Pak přidáme šunku a přidáme teplotu. Restujeme dozlatova. Do varné konvice dáme vařit vodu po rysku max. Směs z hrnce vyndáme a uložíme do tepla
Do hrnce nebo remosky po směsi vsypeme čočku a dáme na maximální možnou teplotu. Jakmile se uvaří voda, čočku jí zalijeme (asi jen 2 cm nad čočku). Voda musí být horká. Hodně to urychlí dobu vaření. Čočku bez kořenění a solení dusíme pod poklicí doměkka. Podle potřeby podléváme
Mezitím vsypeme do hmoždíře veškeré koření - steakové, grilovací, vegetu a pepř a vše utlučeme v jemnou kořenící směs. V troše vody si zatím rozkvedláme mouku na zahuštění. Vejce si postupně rozklepneme a jen lehce rozšleháme
Do měkké čočky přidáme masový bujon a připravenou kořenící směs a necháme ještě asi 10 minut provařit. Pak čočku zahustíme připravenou moukou a okořeníme majoránkou (nemusíme). Nakonec vmícháme vejce a vaříme, dokud nebude mít čočka správně hustou konzistenci. Podle chuti můžeme čočku okyselit octem. Lze i na talíři
Hotovou čočku servírujeme na mělký talíř. Doprostřed každého talíře dáme lžíci nebo dvě zakysané smetany a nakonec zasypeme šunkovou směsí. Ihned podáváme, aby se smetana moc nerozpustila.