Smažené šišky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
100 g máslo
3 lžíce rum
8 ks žloutek
300 ml mléko
42 g droždí
2 lžíce cukr moučka
200 g hladká mouka
400 g polohrubá mouka
náplň
marmeláda
tučný tvaroh
na ozdobu
cukr moučka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si z vlažného mléka, špetky cukru a droždí uděláme kvásek. Ve velké míse smícháme nejprve suché suroviny: polohrubá mouka, hladká mouka, moučkový cukr a špetka soli. Poté přidáme žloutek, rozpuštěné máslo, rum, mléko, kvásek. Vyhněteme si těsto, které se nalepí na vařečku. Kdo má robot, vytvoří těsto v něm. Těsto posypeme troškou hladké mouky a necháme v teple kynout 60 - 90 minut, během kynutí 2x prohněteme.

  2. Vykynuté těsto vyválíme na cca 10 cm široký plát, ze kterého pomocí skleničky vykrojíme kolečka, která necháme ještě cca 10 minut kynout pod utěrkou.

  3. Do bochánku uděláme důlek a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Jako prvni smažíme stranu s důlkem!

  4. Když jsou šišky usmažené, dáme do důlku marmeládu nebo tvaroh. Popřípadě pouze pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!