Smažené žemlové placičky se sýrem recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

olej
sůl
40 g máslo
1 ks cibule
1 špetka drcený kmín
100 g tvrdý sýr
1 špetka mletý zázvor
1 hrst čerstvá petrželka
mletý černý pepř
50 ml smetana 12%
2 ks vejce (L)
1 lžička Kassori Methi (pískavice)
100 g suchý rohlík

Postup přípravy receptu

  1. Starší suché rohlíky nakrájíme na drobnější kostičky. Sýr nastrouháme na hrubo a oloupanou cibuli nakrájíme na drobno. Na malé pánvičce velmi pozvolna opečeme na másle cibulku tak, aby neztmavla, ale pouze zesklovatěla a zároveň nebyla uvnitř syrová. Pak pánvičku odstavíme z tepla a cibulku necháme zcela vychladnout. Vejce důkladně rozšleháme se smetanou a ochutíme solí, pepřem, mletým zázvorem a drceným kmínem

  2. Nakrájené pečivo vložíme do mísy a promícháme se strouhaným sýrem, vychladlou cibulkou i s máslem, petrželkou a kořením Kassori Methi, tedy pískavicí. Směs přelijeme vejci se smetanou, krátce promícháme a necháme asi 6 - 10 minut odležet, dokud pečivo nevsákne tekutiny. Poté mokrýma rukama směs zpracujeme v tužší těsto, ze kterého utvoříme placičky o průměru asi 6 - 7 cm a asi 1 cm vysoké

  3. Žemlové placičky smažíme při střední teplotě a ve vyšší vrstvě oleje z každé strany asi 3 - 4 minuty. Po usmažení necháme placičky na ubrousku okapat

  4. Smažené žemlové placičky se sýrem servírujeme teplé jako přílohu, například k zeleninovým salátům, exotickým polévkám nebo pikantním gulášům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!