Medové perníčky bez uležení recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 2 ks vejce 50 g máslo 2 ks žloutek bílek 200 g med 250 g cukr moučka 1 lžíce mletá skořice 650 g hladká mouka 2 lžičky jedlá soda
Postup Medové perníčky bez uležení
Postup přípravy receptu
-
Ze surovin zpracujeme těsto, mléko se přidává pouze v případě, pokud by těsto bylo příliš "suché". Také můžeme přidat více másla. Těsto na perníčky musí být tužší, ale pěkně spojené. Necháme jej v lednici uležet nejméně přes noc, lépe je 1 - 2 dny, aby se prolnuly chutě a vůně
Z těsta na perníčky, které rozválíme na plát, vykrajujeme tvary, tloušťka těsta by měla být zhruba 3 - 5 mm
Medové perníčky bez uležení pečeme v předehřáté troubě na 170 - 180 °C do zlatohnědé barvy. Pokud upečeme perníčky více tmavé, trvá jejich změknutí o den až dva více. Perníčky potíráme lehce bílkem po upečení ihned na plechu a necháme bílek zaschnout. Jsou pak krásně rovnoměrně lesklé a nemají šmouhy, jako když se potírají před pečením
Toto množství je na velkou dávku medových perníčků, vyšla mi na 6 velkých čertů, 6 Mikulášů a spoustu drobných tvarů.