Smažené krokety s treskou recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 lžička olej sůl 80 g máslo máslo 500 - 600 ml mléko muškátový oříšek citronová šťáva olej na smažení drcený kmín 2 ks jarní cibulka 500 g rybí filé (treska) 1/2 ks červená cibule jemná strouhanka mletý černý pepř 80 g hladá mouka 1 ks vejce (L)
Postup Smažené krokety s treskou
Postup přípravy receptu
-
Tresku nakrájíme na kousky, osolíme, zakapeme citronem, ochutíme drceným kmínem a na másle podusíme tak, aby se kousky rozpadaly. Podušenou tresku odložíme stranou a necháme vychladnout. Jarní cibulku a červenou cibuli nakrájíme nadrobno
Nejdříve si připravíme hustou bešamelovou směs s treskou, kterou necháme několik hodin ztuhnout a odležet v lednici. V hluboké pánvi rozpálíme olej s máslem a vmícháme obě nakrájené cibule. Cibule necháme zesklovatět a vmícháme hladkou mouku, kterou krátce orestujeme, podlijeme mlékem, osolíme, opepříme a uvaříme hustý bešamel. Doba varu trvá nejméně 15 - 20 minut. Následně vmícháme do bešamelu připravenou tresku, strouhaný muškátový oříšek, pepř a sůl a vše spolu asi 5 minut za stálého míchání povaříme. Směs nalijeme do olejem vytřené nižší obdélníkové mísy a necháme vychladnout a odležet
Ze směsi tvarujeme pomocí dvou polévkových lžic krokety, které smáčíme v rozšlehaném vejcí a obalujeme v jemné strouhance. Krokety usmažíme ve vyšší vrstvě oleje nebo fritéze dozlatova a necháme na ubrousku okapat
Smažené krokety s treskou podáváme jako teplou chuťovku nebo se šťouchaným bramborem jako hlavní chod.