Smažené krokety s treskou recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 lžička olej
sůl
80 g máslo
máslo
500 - 600 ml mléko
muškátový oříšek
citronová šťáva
olej na smažení
drcený kmín
2 ks jarní cibulka
500 g rybí filé (treska)
1/2 ks červená cibule
jemná strouhanka
mletý černý pepř
80 g hladá mouka
1 ks vejce (L)

Postup přípravy receptu

  1. Tresku nakrájíme na kousky, osolíme, zakapeme citronem, ochutíme drceným kmínem a na másle podusíme tak, aby se kousky rozpadaly. Podušenou tresku odložíme stranou a necháme vychladnout. Jarní cibulku a červenou cibuli nakrájíme nadrobno

  2. Nejdříve si připravíme hustou bešamelovou směs s treskou, kterou necháme několik hodin ztuhnout a odležet v lednici. V hluboké pánvi rozpálíme olej s máslem a vmícháme obě nakrájené cibule. Cibule necháme zesklovatět a vmícháme hladkou mouku, kterou krátce orestujeme, podlijeme mlékem, osolíme, opepříme a uvaříme hustý bešamel. Doba varu trvá nejméně 15 - 20 minut. Následně vmícháme do bešamelu připravenou tresku, strouhaný muškátový oříšek, pepř a sůl a vše spolu asi 5 minut za stálého míchání povaříme. Směs nalijeme do olejem vytřené nižší obdélníkové mísy a necháme vychladnout a odležet

  3. Ze směsi tvarujeme pomocí dvou polévkových lžic krokety, které smáčíme v rozšlehaném vejcí a obalujeme v jemné strouhance. Krokety usmažíme ve vyšší vrstvě oleje nebo fritéze dozlatova a necháme na ubrousku okapat

  4. Smažené krokety s treskou podáváme jako teplou chuťovku nebo se šťouchaným bramborem jako hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!