Smažené béleše recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
2 ks žloutek
0.5 kostky kvasnice
2 lžíce cukr krystal
500 g polohrubá mouka
250 ml vlažné mléko
50 g rostlinný tuk
na ozdobu
marmeláda
60 g cukr moučka
1 ks měkký tvaroh
švestková povidla
podle potřeby
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Z kvasnic, vlažného mléka a cukru krystal vytvoříme kvásek, který necháme nabobtnat. Nabobtnalý kvásek vlijeme do mísy s moukou, solí, žloutky a rozpuštěným rostlinným tukem. Vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny mísy. Zakryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 2 hodiny.

  2. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a vytvoříme z něj asi 24 malých bochánků. Ty necháme opět chvíli nakynout. Z bochánků vytvoříme placičky, které mají o něco širší okraj než střed. Poté placičky smažíme v oleji z obou stran.

  3. Samotné smažení je velmi rychlé!

  4. Po usmažení béleše potřeme marmeládou či povidly a ozdobíme kopečkem tvarohu s moučkovým cukrem či šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!