Šlehačkové kostky s jahodami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 6 ks vejce 1 lžíce kakao 500 ml jahody 24 dkg cukr krupice 24 dkg polohrubá mouka 3 lžíce vlažná voda 25 dkg dětské piškoty 2 lžíce maizena 1 ks kypřící prášek do pečiva 10 dkg rybízová marmeláda 500 ml smetanový bílý jogurt 1 l šlehačka Hole podle potřeby cukr jahody vaječný koňak
Postup Šlehačkové kostky s jahodami recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme kakaový piškot. Velká vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme do husté pěny, přidáme 24 dkg cukru krupice a dále šleháme. Potom přidáme 3 lžíce vlažné vody, 1 lžíci kakaa a 6 žloutků. Opět vyšleháme do patřičné hustoty. Nakonec zlehka vmícháme 24 dkg polohrubé mouky s 1/2 práškem do pečiva.
Těsto upečeme na vymazaném a moukou vysypaném hlubším pekači. Vychladlý piškot potřeme marmeládou a poklademe po celé ploše piškoty. Piškoty pokapeme vaječným koňakem. Na piškoty naskládáme půlené jahody a potřeme šlehačkou. Šlehačku předem vyšleháme. Potom přimícháme 1/2 litru smetanového jogurtu a vše šleháním spojíme, můžeme i přisladit. Pudink si uvaříme takto. Asi 1/2 litru rozmixovaných jahod, 2 lžíce kukuřičné maizeny a trochu cukru rozmícháme. Vše za stálého míchání svaříme v hustý pudink.
Na šlehačku pocákáme uvařený jahodový pudink a cukrářskou stěrkou (jde to i vidličkou) spojíme v duhu. Moučník necháme do druhého dne vychladit a nakrájíme na kostky.
Šlehačkové kostky s jahodami podáváme vychlazené.