Slaný smetanový koláč s rajčaty, žampiony a sýrem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
2 lžičky sůl
4 špetky sůl
1 ks cibule
2 ks rajče
1 lžička cukr krystal
3 lžíce slunečnicový olej
50 ml slunečnicový olej
300 ml vlažná voda
100 g tvrdý sýr
0,25 lžiček sušené oregano
200 ml kyselá smetana
200 g čerstvé žampiony
0,25 lžiček sušený rozmarýn
21 g čerstvé droždí
0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř
500 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme hladkou mouku a smícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažnou vodou a necháme asi 15 minut vykynout kvásek. Když kvásek vykyne, přilijeme olej a rukama důkladně zpracujeme na měkčí hladké nelepivé těsto, které jemně pomoučníme, přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1 hodinu v teple vykynout do dvojnásobného objemu

  2. Než těsto vykyne, pokrájíme očištěnou středně velkou cibuli na půlměsíčky, očištěný česnek příčně na kolečka, omytá rajčata na plátky a žampiony také na plátky. Vykynuté těsto dáme na plech, pomoučněnýma rukama ho rovnoměrně roztlačíme na celý plech. Těsto potřeme hustou kyselou smetanou. Na smetanu poklademe nakrájenou cibuli, česnek, rajčata a žampiony. Všechno osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, oreganem a rozmarýnem a posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem. Koláč necháme ještě asi 20 minut kynout

  3. Mezitím rozehřejeme troubu na 180 °C. Koláč polijeme trochou oleje a pečeme v troubě asi 20 - 25 minut, až se jeho okraje koláče zbarví do červena a budou chutně křupavé, střed bude měkký, pěkně se propeče a upeče se i náplň na povrchu

  4. Slaný smetanový koláč s rajčaty, žampiony a sýrem po vychladnutí pokrájíme na porce. Koláč chutná nejlépe za tepla, ale je výborný i za studena. Podáváme samostatně nebo jako přílohu k sytým polévkám na kyselo, například k fazolové, kapustové, čočkové či jiné.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!