Slaný koláč s květákovou náplní recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

150 g slanina
3 ks vejce
200 ml smetana
1 ks květák
5 ks žampiony
500 g listové těsto
1 hrst čerstvá petrželka
podle chuti
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek
zeleninový vývar

Postup přípravy receptu

  1. Obě těsta vyválíme na slabé pláty. Jeden plát těsta vložíme do vyložené nebo vymazané kulaté formy. Zarovnáme okraje a těsto vidličkou propícháme.

  2. Omytý květák rozdělíme na menší růžičky a uvaříme v osolené vodě do změknutí.

  3. Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme do křupava na pánvi bez přidání oleje. Pak ji podlijeme trochou vývaru a přidáme žampiony nakrájené na plátky. Přikryjeme a dusíme do změknutí. Podle potřeby podléváme.

  4. Hotové květákové růžičky slijeme a šťouchadlem na brambory rozmačkáme. Osolíme je, opepříme a přidáme slaninu se žampiony, petrželku nebo pažitku, špetku muškátového oříšku a ještě jednou promícháme.

  5. Květákovou směs vložíme do připravené formy s těstem a zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou. Koláč přikryjeme dalším těstem a okraje dobře spojíme. Koláč propícháme, pomažeme žloutkem a dáme pomalu zapéct. Pečeme asi 40 minut dozlatova. Hotový koláč s květákovou náplní necháme trochu vychladnout.

  6. Slaný koláč s květákovou náplní podáváme jako chuťovku, ale i jako hlavní chod. Nejlépe vlažný.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!