Slaný koláč s květákovou náplní recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 150 g slanina 3 ks vejce 200 ml smetana 1 ks květák 5 ks žampiony 500 g listové těsto 1 hrst čerstvá petrželka podle chuti sůl mletý pepř muškátový oříšek zeleninový vývar
Postup Slaný koláč s květákovou náplní recept
Postup přípravy receptu
-
Obě těsta vyválíme na slabé pláty. Jeden plát těsta vložíme do vyložené nebo vymazané kulaté formy. Zarovnáme okraje a těsto vidličkou propícháme.
Omytý květák rozdělíme na menší růžičky a uvaříme v osolené vodě do změknutí.
Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme do křupava na pánvi bez přidání oleje. Pak ji podlijeme trochou vývaru a přidáme žampiony nakrájené na plátky. Přikryjeme a dusíme do změknutí. Podle potřeby podléváme.
Hotové květákové růžičky slijeme a šťouchadlem na brambory rozmačkáme. Osolíme je, opepříme a přidáme slaninu se žampiony, petrželku nebo pažitku, špetku muškátového oříšku a ještě jednou promícháme.
Květákovou směs vložíme do připravené formy s těstem a zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou. Koláč přikryjeme dalším těstem a okraje dobře spojíme. Koláč propícháme, pomažeme žloutkem a dáme pomalu zapéct. Pečeme asi 40 minut dozlatova. Hotový koláč s květákovou náplní necháme trochu vychladnout.
Slaný koláč s květákovou náplní podáváme jako chuťovku, ale i jako hlavní chod. Nejlépe vlažný.