Slané sýrové preclíčky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
1 ks vejce
120 g máslo
10 g droždí
200 g hladká mouka
8 lžic polotučné mléko
100 g eidam (30%)
na potření
vejce
celý kmín
podle potřeby
tuk na vymazání
na ozdobu
strouhaný sýr
hrubá sůl

Postup přípravy receptu

  1. Mléko trochu zahřejeme, aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme špetku cukru a trochu mouky. Na vál prosejeme zbytek mouky, nastrouhaný eidam, přidáme kvásek, vejce, rozdrobené máslo a osolíme. Vypracujeme těsto.

  2. Vejce na potření rozšleháme s kmínem.

  3. Z těsta vyválíme delší šišku, kterou rozdělíme na dílky a z každého dílku vytvoříme preclíček. Ten namočíme nebo potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme buďto jen hrubou solí, nebo strouhaným sýrem, ten však raději až během pečení, aby se nepřipálil.

  4. Plech dobře vymažeme a prudce pečeme v dobře vyhřáté troubě.

  5. Slané sýrové preclíčky skvěle nahradí kupované varianty a navíc vás rodina pochválí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!