Sladký vánoční stromeček recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
280 g cukr
12 ks vejce
120 g strouhanka
140 g mandle
140 g lískové oříšky
krém
200 g máslo
4 ks žloutek
200 g cukr moučka
200 g kvalitní čokoláda
náplň
200 g máslo
4 ks žloutek
200 g cukr moučka
180 g kvalitní hořká čokoláda
4 lžíce espresso
podle potřeby
tuk na vymazání
mouka na vysypání
na potření
4 šálky espresso

Postup přípravy receptu

  1. V mixeru rozdrtíme lískové oříšky a mandle. Vejce rozklepneme, žloutky oddělíme od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli v pevný sníh. Formu na stromeček vymažeme a vysypeme strouhankou. Troubu rozehřejeme na 160 °C.

  2. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Do žloutkové pěny přimícháme drcenou mandlovo-ořechovou směs a dobře promícháme. Přidáme strouhanku a nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do formy a pečeme asi 45 minut. Poté necháme korpus vychladnout.

  3. Na náplň rozpustíme nalámanou čokoládu ve vodní lázni s kávou. V mixeru promixujeme změklé máslo, moučkový cukr a žloutky. Již vychladlou čokoládu s kávou promícháme s máslově žloutkovou směsí, až vznikne hladký krém. Suroviny na krém připravíme stejným způsobem jako na náplň, liší se jen v udávání surovin.

  4. Vychladlý stromečkový korpus podélně rozpůlíme. Obě poloviny potřeme kávou a potřeme připravenou náplní. Sladký vánoční stromeček uzavřeme a strany i vrch potřeme připraveným krémem. Můžeme potírat zoubkovanou stěrkou. Sladký vánoční stromeček ozdobíme podle fantazie, třeba cukrářským barvivem, mandlemi a čokoládou.

  5. Sladký vánoční stromeček necháme ztuhnout a poté může ozdobit náš vánoční stůl.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!