Škvarkové brukváčky recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 lžička cukr
2 lžičky sůl
2 ks žloutek
450 ml mléko
1 ks cibule
100 g sádlo
1 kg hladká mouka
300 g mleté škvarky
50 g čerstvé droždí
200 g celé škvarky
500 g kedlubna (gigant)

Postup přípravy receptu

  1. Začneme klasicky, jako když chceme připravit škvarkové placky. Pipravíme si kvásek - droždí, cukr a vlažné mléko s trochou mouky (asi 1 lžíce) necháme kynout na teplém místě

  2. Když kvásek vzejde, přidáme žloutky. Můžeme dát i více než 2, ale ubereme mléko. Přidáme zbytek mléka (báječné je i kyselé), mouku, mleté škvarky, 80 g sádla a sůl. Pozor, aby se nám sůl nedostala do kvásku

  3. Zatímco nám robot zadělává těsto, připravíme si "zelí". Kedlubnu (brukev) nastrouháme, větší cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme na zbytku sádla, přidáme kedlubnu a škvarky a opékáme dozlatova. Necháme trochu vychladit a přidáme do těsta - těsto bude spíše řídší, ale půjde rukama tvarovat. A protože je mastné, nemělo by se lepit. Pokud se nám lepí, přidáme trochu mouky. Těsto na škvarkové brukváčky necháme vykynout, potom lžící nebo lžičkou - záleží na tom, jak chceme mít placičky velké - ukrajujeme kousky a rukama tvarujeme tenké placičky

  4. Škvarkové brukváčky pečeme asi 15 minut na 200 °C, lepší jsou pořádně vypečené. Můžeme podávat teplé i studené

  5. Ze stejného těsta (bez zelí) dělám škvarkové placky, ty ale 3x překládám jako listové těsto.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!