Škvarkové listové pagáče recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1,5 lžíce sůl
1 ks vejce
1 ks vejce
1 lžíce cukr krystal
300 g polohrubá mouka
300 ml vlažné mléko
42 g čerstvé droždí
300 g hladká mouka extra speciál 00
90 g vlažné rozpuštěné máslo
500 g domácí čerstvě mleté škvarky

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy robota dáme obě prosáté mouky, smícháme se solí a cukrem. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek. Ke kvásku přidáme celé vejce, rozpuštěné vlažné máslo a mísícími háky vymísíme hladké pružné nelepivé těsto, které necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu

  2. Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučněnou desku a rozválíme do obdélníku asi na tloušťku asi 2 mm. Na rozválené těsto rovnoměrně rozetřeme polovinu semletých domácích škvarků tak, že po obvodu vynecháme asi 3 cm volný pás

  3. Těsto přeložíme přes náplň shora do středu a zdola nahoru do středu. Potom zleva doprava přeložíme jednu třetinu těsta a dále zprava doleva další třetinu těsta směrem do středu, čímž dostaneme 9 vrstev těsta na sobě. Povrch těsta jemně poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 15 minut odpočívat

  4. Těsto znovu rozválíme do obdélníku, potřeme druhou polovinou rozemletých škvarků, znovu poskládáme a necháme zase 15 minut odpočívat. Tento postup skládání ještě jednou zopakujeme už bez škvarků a necháme naposledy odpočívat 15 minut. Potom těsto rozválíme na tloušťku asi 1,5 cm a vykrajovačkou namočenou v mouce vykrojíme okrouhlé pagáče, které přeložíme na plech vystlaný teflonovou fólií

  5. Pagáče potřeme rozšlehaným vejcem a přikryjeme pečícím papírem, který jemně stlačíme směrem dolů. Papír zabezpečí, že nám pagáče během pečení nesesunou směrem na bok a pěkně porostou do výšky

  6. Pagáče vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 10 minutách pečení odstraníme pečící papír a pečeme, dokud se povrch nezbarví do pěkné hnědé barvy - ještě asi 5 až 7 minut. Upečené pagáče vybereme a necháme vychladnout na mřížce

  7. Škvarkové listové pagáče výborně chutnají jako slané pohoštění k vínu a jsou vláčné i druhý den, proto je můžeme upéct v předstihu den dopředu. Tyto pagáče jsou skutečně plné škvarků, když poměr mouky ke škvarků je 600: 500 g.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!