Sekaná ze břehů Blanice recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 7 stroužků česnek 1 špetka sůl 2 ks vejce 5 ks rohlík 0.5 lžičky mletý pepř 1 lžíce sójová omáčka 1 kg vepřová plec 1 špetka drcený tymián 5 ks střední cibule 10 dkg uzená slanina 0.5 lžičky mletá sladká paprika 1 lžíce polévkové koření 1 špetka sušená bazalka 2 balíčky sójové nudličky 0.5 kg libovější vepřový bůček 1 špetka drcený yzop
Postup Sekaná ze břehů Blanice recept
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou plec a kousek libovějšího bůčku semeleme. Uvaříme sójové nudličky nebo kousky podle návodu a také semeleme (v balíčku obvykle 80 g). Bůček vykostíme a kosti ovaříme.
Vývarem přelijeme nakrájené rohlíky. Jeden rohlík je dobré si ponechat na vytření mlýnku na maso semletím rohlíku. V průběhu mletí masa můžeme semlít postupně cibuli a česnek. Jednu cibuli si nechávám na jemné nařezání do namleté hmoty. Do mísy pak přidáme vejce, koření a na kostičky nakrájenou slaninu. Sušené koření v dlani rozdrtíme na prášek, aby se nevytratilo aroma. Vše důkladně ručně promícháme. Kdyby se nám hmota zdála příliš řídká, vypomůžeme si přidáním strouhanky v přiměřeném množství (2 i více hrstí). Z vymíchané hmoty vytvoříme tři menší šišky, které se nám vejdou na plech s vyšší obrubou.
Plech před uložením šišek vymažeme sádlem nebo olejem (řepkový, slunečnicový). Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme. Po 3/4 hodině přidáme na 200 °C a pečeme, než se vytvoří nahnědlá kůra další asi půlhodinu. Během pečení, je-li třeba, poléváme a podléváme.
Sekaná s bylinkami ze břehů Blanice je dobrá teplá, ale ještě snad lepší studená s chlebem a hořčicí. K sekané je dobrý bramborový salát nebo bramborová kaše s okurkovým či rajským salátem.
Sekaná ze břehů Blanice se dá vylepšit i lžící hořčice vmíchanou do hmoty sekané, ale to jsou varianty, kdy záleží na vlastní fantazii a nastavených chuťových buňkách.