Sekaná ze břehů Blanice recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

7 stroužků česnek
1 špetka sůl
2 ks vejce
5 ks rohlík
0.5 lžičky mletý pepř
1 lžíce sójová omáčka
1 kg vepřová plec
1 špetka drcený tymián
5 ks střední cibule
10 dkg uzená slanina
0.5 lžičky mletá sladká paprika
1 lžíce polévkové koření
1 špetka sušená bazalka
2 balíčky sójové nudličky
0.5 kg libovější vepřový bůček
1 špetka drcený yzop

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou plec a kousek libovějšího bůčku semeleme. Uvaříme sójové nudličky nebo kousky podle návodu a také semeleme (v balíčku obvykle 80 g). Bůček vykostíme a kosti ovaříme.

  2. Vývarem přelijeme nakrájené rohlíky. Jeden rohlík je dobré si ponechat na vytření mlýnku na maso semletím rohlíku. V průběhu mletí masa můžeme semlít postupně cibuli a česnek. Jednu cibuli si nechávám na jemné nařezání do namleté hmoty. Do mísy pak přidáme vejce, koření a na kostičky nakrájenou slaninu. Sušené koření v dlani rozdrtíme na prášek, aby se nevytratilo aroma. Vše důkladně ručně promícháme. Kdyby se nám hmota zdála příliš řídká, vypomůžeme si přidáním strouhanky v přiměřeném množství (2 i více hrstí). Z vymíchané hmoty vytvoříme tři menší šišky, které se nám vejdou na plech s vyšší obrubou.

  3. Plech před uložením šišek vymažeme sádlem nebo olejem (řepkový, slunečnicový). Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme. Po 3/4 hodině přidáme na 200 °C a pečeme, než se vytvoří nahnědlá kůra další asi půlhodinu. Během pečení, je-li třeba, poléváme a podléváme.

  4. Sekaná s bylinkami ze břehů Blanice je dobrá teplá, ale ještě snad lepší studená s chlebem a hořčicí. K sekané je dobrý bramborový salát nebo bramborová kaše s okurkovým či rajským salátem.

  5. Sekaná ze břehů Blanice se dá vylepšit i lžící hořčice vmíchanou do hmoty sekané, ale to jsou varianty, kdy záleží na vlastní fantazii a nastavených chuťových buňkách.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!