Sekaná podle maminky recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
olej
sůl
2 ks vejce
mléko
majoránka
1 ks cibule
kmín
voda
2 ks rohlík
1 kg mleté maso
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rohlíkové kostičky vsypeme do mísy, zalijeme mlékem a necháme nasáknout

  2. Mleté maso dáme do mísy (půl na půl hovězí a vepřové) a promícháme s nasáknutým pečivem. K masu přidáme celá vejce, cibuli osmahnutou na troše oleje, prolisovaný česnek a veškeré koření. Kořením nešetříme, masa je opravdu hodně a lepší je okořenit jej více. Směs dobře promícháme. K masové směsi přisypeme strouhanku tak, aby směs dostatečně zahustila a my ji mohli na pekáčku tvarovat. Nakonec směs hněteme za pomoci rukou (alespoň 5 minut), aby byla kompaktní

  3. Pekáček vymažeme olejem a ze směsi utvoříme šišku, kterou pomažeme studenou vodou. Sekanou před pečením posypeme celým kmínem

  4. Troubu předehřejeme na 200 °C a sekanou asi 10 minut zapékáme, aby se zatáhl povrch. Poté teplotu snížíme na 150 °C a pečeme asi 45 minut za občasného podlévání a přelévání výpekem. Povrch sekané nám krásně zezlatoví

  5. Upečenou sekanou podle maminky nakrájíme na hrubé plátky a podáváme jako hlavní chod s bramborovou kaší. Za studena ji můžeme podávat s čerstvým chlebem a sterilovanou okurkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!