Rýžový dezert recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks vejce 0.5 l mléko 50 g tuk 600 g jablko 400 g rýže 5 ks hřebíček 1 balíček piškoty 1 ks kysaná smetana 1 ks vanilkový cukr 1 ks vanilkový pudinkový prášek podle chuti cukr sůl rozinky mletá skořice vlašské ořechy
Postup Rýžový dezert recept
Postup přípravy receptu
-
Uvaříme si rýži s hřebíčky a špetkou soli. Rýže musí zůstat sypká, klidně i nedovařená. Nastrouhaná jablka podusíme se 2 - 3 lžícemi cukru a špetkou skořice. Můžeme přidat i badyán, muškátový oříšek.
V míse utřeme cukr, tuk, vejce a vanilkový cukr. Postupně přidáváme i uvařenou rýži, pomleté a nebo nasekané ořechy a rozinky. Tuto směs si rozdělíme na tři díly.
Vymažeme a vysypeme si dortovou formu. Prvním dílem potřeme dno formy, na něj dáme půl balíčku piškotů. Piškoty pokryjeme polovinu dušených jablek. Celý postup zopakujeme a nakonec rozetřeme rýžovou hmotu. Rýžový dezert pečeme asi 30 - 40 minut.
Mezitím si uvaříme z mléka, cukru a vanilkového pudinku pudink. Po upečení potřeme povrch moučníku džemem a zalijeme ještě teplým pudinkem.
Rýžový dezert podáváme vychlazený. Můžeme ho ozdobit jemně oslazenou zakysanou smetanou.