Rychlá polévka z dýně hokaido recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

6 stroužků česnek
3 lžíce máslo
2 ks mrkev
0 lžiček mletý pepř
2 ks střední cibule
3 lžíce sušený tymián
0 ks menší celer
2 kostky zeleninový bujon
2 lžíce hrubozrnná sůl
2 špetky mleté chilli koření
2 lžíce sušený rozmarýn
1 ks kořenová petržel
1 kg dýně hokaidó
20 dkg sušená dýňová semínka

Postup přípravy receptu

  1. Rozčtvrcenou dýni nakrájíme na plátky o síle cca 4 cm. Z plátků vyřízneme jadřince, slupku neloupeme.

  2. Kusy dýně, očištěnou mrkev, petržel, celer a česnek naskládáme na plech s pečícím papírem, zhusta posypeme tymiánem, rozmarýnem a hrubozrnnou solí. Pečeme v předehřáté troubě při 250 °C po dobu cca 20 minut (do změknutí, nepřipálit!).

  3. Cibuli nakrájíme na jemno, ve velkém hrnci rozpustíme máslo, zvýšíme výkon a podusíme ji doměkka. Hrnec odstavíme, vyjmeme z trouby pekáč se zeleninou a necháme zeleninu lehce vychladnout.

  4. Uvaříme si zeleninový vývar ze 2 kostek (cca 1 litr), můžeme použít i domácí.

  5. Zeleninu z plechu pokrájíme na větší kostky, přidáme na cibuli a společně prohřejeme.

  6. Koření a sůl, které na plechu opadají ze zeleniny, vysypeme do koše. Na použitý papír nasypeme sušená dýňová semínka a pečeme v rozpálené troubě do hněda Ne do černa! Pozor, jde to rychle.

  7. Do hrnce se zeleninou vlijeme vývar, opepříme, přidáme špetku chilli a vaříme pod poklicí na nízký výkon, až se zelenina začne rozpadat (20 minut).

  8. Polévku přecedíme do hrnce po vývaru a zbylé kousky zeleniny rozmixujeme s trochou polévky na kaši. Kaši a polévku slijeme dohromady. Do zchladlé polévky přidáme smetanu na vaření - ne přímo z lednice, měla by mít pokojovou teplotu. Polévku lehce prohřejeme a můžeme podávat. Na talíři přidáme do polévky vrchovatou lžící opečených semínek.

  9. Chcete-li mít řidší polévku, můžete dát bez obav i litr vývaru navíc. Na chuti se to téměř neprojeví. V zimě lze dát místo chilli sušený zázvor na zahřátí (1/2 lžičky). Někdy zdobíme ještě pořádnou hrstí sekané petrželky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!