Rychlá bábovka s náplní recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 hrnek olej
6 ks vejce
1 ks prášek do pečiva
1 hrnek cukr krystal
0.5 ks vanilkový cukr
2 hrnky polohrubá mouka
náplň
100 g máslo
0.8 l mléko
cukr moučka
4 balíčky vanilkový pudink v prášku

Postup přípravy receptu

  1. V míse spolu smícháme polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Oddělíme žloutky od bílků, žloutky přidáme do vzniklé směsi, přidáme hrnek oleje. Důkladně promícháme nejlépe ručním šlehačem. Šlehačem připravíme sníh z bílků, který jemně vařečkou vmícháme do těsta tak, aby bylo nadýchané. Můžeme přidat hořké kakao, pokud chceme mít bábovku tmavou.

  2. Těsto vlijeme do připravené formy Arde, kterou nevymazáváme. Pro dokonalé detaily vetřeme těsto stěrkou do všech záhybů, nebo s formou s nalitým těstem klepneme před pečením několikrát o stůl. Na závěr zatlačíme z poloviny do těsta přídavnou formu pro náplň (Arde NW-02640) a dáme do předehřáté trouby.

  3. Pečeme přibližně o 15 °C nižší teplotou, než jsme zvyklí, obvykle na 170 °C (dle zkušeností s vlastní troubou) po dobu přibližně 35 - 40 minut. Že je bábovka hotová zjistíme špejlí (po zasunutí a vyjmutí špejle z těsta na špejli neulpívá těsto). Po vyjmutí z trouby necháme rychlou bábovku minimálně 10 minut vychladnout.

  4. Připravíme si náplň: Uvaříme pudink (3/4 litru mléka spolu se 4 vanilkovými pudinky), přidáme moučkový cukr, abychom se vyvarovali škraloupu. Jakmile pudink vychladne, přidáme máslo a důkladně šlehačem promícháme. Pokud je náplň málo sladká, přidáme ještě cukr.

  5. Přídavnou formu vyjmeme z vychladlé upečené bábovky a vzniklý prostor vyplníme náplní. Necháme vychladit v lednici, bábovku překlopíme na podnos. Pokud chceme, můžeme ji dozdobit sekanými mandlemi, zaházet ovocem nebo ji posypat moučkovým cukrem.

  6. Rychlou bábovku s náplní nakrájíme a podáváme ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!