Rozmarýnové vepřové s bramborem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
-
4 - 5 stroužků česnek
1,5 lžíce olej
olej
1 lžička sůl
800 - 1000 g brambory
1 ks cibule
1 lžička kmín
1 lžička rozmarýn
1 lžička saturejka
mletý černý pepř
voda nebo vývar na podlití
česneková sůl
400 - 500 g vepřová plec nebo krkovička
Postup Rozmarýnové vepřové s bramborem
Postup přípravy receptu
-
Den před samotným obědem si naložíme maso. Použijeme vepřovou plec, krkovičku, ale klidně i bůček nebo sušší kotletu. Maso nakrájíme na kostky nebo nudličky a naložíme do marinády. Tu připravíme smícháním lžíce a půl oleje, rozmarýnem, saturejkou, kmínem, solí a prolisovaným česnekem. Marinádu vmícháme k masu a přidáme i na proužky nakrájenou cibuli. Takto naložené maso necháme v chladu uležet
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Na oleji je zprudka opečeme a osolíme česnekovou solí, silně opepříme. Brambory vsypeme do větší zapékací misky. Na výpeku osmahneme zprudka naložené maso, stačí jen krátce. Přidáme k bramborám, promícháme a podlijeme slabým vývarem
Ve středně vyhřáté troubě rozmarýnové vepřové s bramborem upečeme doměkka. Doba pečení je od typu trouby 40 - 60 minut. Během pečení maso s brambory občas promícháme a dochutíme kořením a bylinkami použitými na maso. Ale většinou již není třeba
Rozmarýnové vepřové s bramborem podáváme jako hlavní chod. Doplníme o zeleninový salát.