Roláda k vínu recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
1 špetka cukr
1 špetka sůl
5 lžic mouka hrubá
120 g hladká mouka
1 špetka mletý bílý pepř
1 špetka muškátový oříšek
1 lžička čerstvě nasekaná petrželka
0.3 l smetana na vaření
300 g šunka nebo šunkový salám
6 ks vejce,bílky a žloutky zvlášť
podle chuti
sůl
1 špetka strouhaný muškátový oříšek
náplň
160 g máslo
podle potřeby
šunka
sýr
listový salát
tuk a mouka na plech
na obalení
čerstvě nasekaná petrželka
1 ks vejce natvrdo
Postup Roláda k vínu recept
Postup přípravy receptu
-
Žloutky si vyšleháme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme sůl a cukr a ještě šleháme. Sníh potom smícháme se žloutky, přidáme posekanou petrželku, mouku a špetku muškátového oříšku. Těsto nalijeme na dobře vymazaný a moukou vysypaný plech a rozetřeme na sílu malíčku.
Vložíme do rozehřáté trouby a 5-8 minut pečeme dorůžova. Po upečení vyklopíme na pečící papír a roládu srolujeme. Necháme ji vychladnout.
Na šunkovou náplň rozpustíme 4 dkg másla, krátce opražíme mouku
přidáme mléko, uvaříme na hustou kaši a necháme ji vychladnout.
Vyšleháme zbylé máslo, přidáme jemně mletou šunku,po trochách vešleháme vychladlou kaši, osolíme, opepříme, dáme muškátový oříšek a trochu koňaku.
Roládu opatrně rozmotáme, natřeme šunkovou náplní, zamotáme a zbytkem pomažeme povrch rolády. Posypeme posekaným vajíčkem natvrdo smíchaným s pokrájenou petrželkou kudrnkou.
Roládu necháme v chladnu uležet, potom nakrájíme, podáváme s plátkem sýra, šunky a salátu jako předkrm anebo slané pohoštění k vínu.