Prešporský šmírkás - brynzová pomazánka recept

Apetit Recepty pomazánky

Suroviny na recept

sůl
hořčice
250 g brynza
50 ml světlé pivo
1 lžíce mletá sladká paprika
250 g čerstvé máslo
celý kmín
1 svazek jarní cibulka s natí
1 konzerva sardelová očka v oleji

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme brynzu a změklé máslo. Posypeme mletou sladkou paprikou, kmínem a nakrájenou jarní cibulkou. Přidáme hořčici, rozetřená sardelové očka i s olejem a spolu dobře promícháme a naředíme pivem, kromě Pilsner Urquell - pomazánka by zhořkla! Pomazánku ochutnáme a dosolíme

  2. Prešporský šmírkás natíráme na krajíce čerstvého chleba anebo pečiva a můžeme ozdobit syrovou zeleninou - plátky ředkviček, rajčat, zelené papriky apod. Pomazánka je vhodná k pivu anebo vínu i jako pohoštění pro návštěvy

  3. Tuto pomazánku jsme zbožňovali. Vřele doporučuji vyzkoušet, brynzová pomazánka je opravdu velmi chutná. Nejlépe chutná pomazánka z májové brynzy

  4. Název pochází z němčiny, Pressburg je německý název Bratislavy, pro kterou je tato pomazánka tradiční a typická. Slovo šmírkás je odvozené z němčiny a znamená v překladu míchaný sýr - i brynza je v podstatě sýr.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!