Překládané škvarkové pagáčky recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
1 ks vejce
1 lžička cukr krystal
250 ml vlažné mléko
2 lžíce suché bílé víno
25 g čerstvé droždí
0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř
60 g domácí vepřové sádlo
450 g hladká mouka extra speciál
250 g čerstvě mleté domácí škvarky

Postup přípravy receptu

  1. Domácí škvarky nameleme na mlýnku, trochu osolíme, okořeníme a promícháme

  2. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl, čerstvě mletý černý pepř a promícháme. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut

  3. Když kvásek vykyne, přidáme domácí vepřové sádlo, víno a po troškách přiléváme zbylé vlažné mléko. Vypracujeme důkladně rukama na hladké, pružné, nelepivé a poloměkké těsto. Zpracováváme, dokud se nám těsto nezačne oddělovat od rukou a stěn mísy a až se na povrchu začnou tvořit velké bubliny. Těsto na domácí škvarkové pagáčky nenecháváme vykynout, ale hned s ním pracujeme. Těsto dáme na jemně pomoučněnou desku a rozvalíme do obdélníku o tloušťce asi 0,5 až 1 cm

  4. Na těsto rovnoměrně rozetřeme mleté škvarky tak, že po obvodě necháme asi 1,5 cm volný pás. Těsto stočíme na těsno do závinu, jehož oba okraje spojíme stlačením, aby náplň nevytekla. Závin obrátíme spojem nahoru, přeložíme třetinu zleva doprava a přes to přeložíme další třetinu těsta zprava doleva, trochu zploštíme válečkem. Náplň zůstane pěkně uvnitř a na sobě bude více přeložených vrstev těsta

  5. Těsto zakryjeme fólií a odložíme do chladničky na 30 minut, aby náplň ztuhla a později během válení nevytékala. Těsto bude kynout dále i v chladničce. Po této době těsto vybereme, rozválíme a znovu stejným způsobem překládáme. Celý postup opakujeme 3x za sebou po 30 minutové pauze

  6. Naposledy těsto rozválíme na tloušťku asi 1,5 až 2 cm, ale ne více, kynutím by se jednotlivé vrstvy nepěkně posunuly. Malým vykrajovátkem namočeným v mouce vykrojíme jednotlivé pagáčky, které na povrchu hustě narýhujeme nožem na stejné kostky. Nejšikovněji a nejrychleji to jde mřížkou na brambory

  7. Pagáčky dáme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 15 minut kynout. Vykynuté pagáčky potřeme rozšlehaným vejcem, dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na střední rošt a pečeme na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem, až se povrch zbarví pěkně do červeno-hněda, což trvá asi 15 minut. Na spodek trouby dáme hrneček s vroucí vodou. Upečené pagáčky dáme vychladnout na mřížku

  8. Překládané škvarkové pagáčky jsou velmi chutné a po opakovaném překládání jsou pěkně křehké. Pagáčky jsou vynikající jako pohoštění pro návštěvy k vínu, nebo skvěle chutnají k různým sytým polévkám na kyselo. Není s nimi mnoho práce, postup je jednoduchý a jsou poměrně rychle hotové. Mně při vykrajování o průměru 3 cm vyšlo 45 kusů pagáčků.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!