Překládané smetanovo-škvarkové pagáčky recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
1 ks vejce
1 ks vejce
50 ml mléko
1 lžička cukr krystal
150 g čerstvé máslo
200 ml hustá zakysaná smetana
30 g čerstvé droždí
600 g hladká mouka extra speciál 00
sůl do škvarků
300 g domácí škvarky se sádlem

Postup přípravy receptu

  1. Domácí škvarky nemeleme, ale jen je posekáme ostrým nožem na malé kousky, které budou dobře cítit na jazyku. Pagáčky budou mnohem chutnější než s mletými škvarky. Posekané škvarky promícháme s domácím vepřovým sádlem, podle chuti osolíme a škvarky odložíme do chladničky, než připravíme těsto

  2. Do mísy robota dáme hladkou mouku a promícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme asi 50 ml vlažného mléka a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut

  3. K vykynutému kvásku přidáme vejce, změklé máslo, pokrájené na kostky, kysanou smetanu a mísíme nejprve na stupni rychlosti č. 1 deset minut, potom ještě na stupni rychlosti č. 2 dalších pět minut, dokud nedostaneme pružné, lesklé a nelepivé poloměkké těsto, které bez dalšího kynutí vyklopíme pomocí stěrky na pomoučněnou desku

  4. Těsto rozválíme do tvaru obdélníka o tloušťce asi 1,5 cm. Těsto rovnoměrně potřeme posekanými škvarky se sádlem tak, že po obvodu necháme asi 2 cm široký volný pás a potřené těsto přeložíme shora do středu o třetinu, přes kterou přeložíme zdola nahoru do středu další třetinu těsta, čímž máme na sobě 3 vrstvy, potom stejně překládáme těsto z boků přes sebe, čímž ve výsledku bude na sobě 9 vrstev těsta. Přeložené těsto se škvarky přikryjeme čistou utěrkou a necháme 30 minut odpočívat

  5. Po této době složené těsto opět rozválíme a znovu překládáme, tento postup zopakujeme celkem třikrát. Pokud byste měli doma nyní příliš teplo, klidně odložte těsto do chladničky odpočívat, bude kynout i tam a budete mít jistotu, že se tuk nerozpustí v tomto teple a náplň nevyteče

  6. Potom naplněné a překládané těsto rozválíme na tloušťku asi 3 cm, bez dalšího kynutí pomoučněnou formičkou vykrojíme okrouhlé pagáčky, na kterých pomocí mřížky na brambory rychle a jednoduše vytvoříme rýhovaní na povrchu pagáčků. Pěknou mřížku můžeme udělat i ostrým nožem. Pagáčky zakulatíme otáčivým pohybem mezi dlaněmi, přeložíme na plech vystlaný teflonovým papírem a povrch pagáčků potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem

  7. Pagáčky ihned vložíme do předem vyhřáté trouby, na spodek trouby nezapomeneme dát hrneček s horkou vodou. Pečeme na středním roštu 20 minut při teplotě 180 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem, až pagáčky budou pěkné zlato-hnědé barvy. Upečené pagáčky vybereme z trouby a necháme vychladnout na mřížce

  8. S těstem na pagáčky se výborně pracuje, přičemž díky zakysané smetaně pagáčky krásně drží tvar a jsou vláčné a měkké i na druhý den. Na vykrajování jsem použila vykrajovač o průměru 7 cm. Z tohoto množství jsem upekla 40 kusů pagáčků, případně s menším vykrajovačem můžeme upéct až 80 kusů

  9. Překládané smetanovo-škvarkové pagáčky jsou mimořádně chutné a měkké s chutnými kousky škvarků, které lze příjemně cítit na jazyku, přitom pagáčky zůstanou déle čerstvé a jsou pořád takové jako po upečení. Pagáčky jsou výbornou chuťovkou a můžeme je podávat samostatně jako pohoštění pro návštěvy k vínu, jsou také perfektní přílohou k sytějším polévkám na kyselo a k různým gulášům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!