Pravá Valašská kyselica recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

omáčka
1 lžíce sůl
1 lžíce ocet
400 g brambory
100 ml mléko
6 lžic mouka
4 l voda
1 kelímek šlehačka
6 lístků bobkový list
10 kuliček nové koření
1 kelímek zakysaná smetana
500 g kyselé zelí
4 kuličky celý černý pepř
750 g uzená žebra
2 ks klobásky
příloha
6 ks vajíčko

Postup přípravy receptu

  1. Žebra dáme vyvařit do 3l vody, přidáme bobkový list, nové koření, pepř a lžíci soli, necháme vařit do úplného změknutí. Po té žebra vyndáme, a do vody přidáme opláchnuté zelí, brambory na krájené na menší kostičky a klobásku kterou necháme vařit zhruba 20minut poté vyndáme a nakrájíme na kolečka. Mléko, šlehačku a zakysanou smetanu vytáhneme z lednice ať to není studené, hrozilo by sražení.

  2. Můžeme přilít vody protože se vyvařila. Než se uvaří brambory, obereme žebra a zatím necháme na talířku. Jak mile brambory jsou měkké, vezmeme mísu do které nalijeme kelímek zakysané smetany, šlehačky a mléko a mouku zamícháme šlehací metlou, poté opatrně přilíváme do vody k zelí a bramborám za stálého míchání šlehací metlou. Podle toho jak chceme hustou přidáme po případně hladkou mouku, ale opatrně vmícháme šlehací metlou. Po té přidáme obrané uzené maso a klobásu a lžíci octa na dochucení. Podáváme v hlubokém talíři.

  3. Pravá Valašská kyselica se můžeme servírovat s vajíčkem: Dáme si uvařit vajíčko do vody, vodu osolíme a necháme vařit 7minut, neboli uděláme vajíčko na tvrdo. Oloupeme ho a rozpůlíme a dáme do omáčky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!