Pravá boloňská omáčka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
sůl
0 l mléko
0.3 ks celer
1 lžička tymián
1 ks mrkev
2 lžičky bazalka
1 lžička šalvěj
2 lžičky oregano
4 lžíce olivový olej
1 ks velká cibule
0 l červené víno
mletý pepř
špetka muškátový oříšek
500 g mleté maso
1 konzerva rajčata (pasírovaná nebo krájená loupaná)
podle potřeby
voda

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev a celer oloupeme a pokrájíme je na drobné kousky. Cibuli taktéž oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek nakrájíme na plátky.

  2. Všechnu zeleninu osmahneme na olivovém oleji. Až cibule zesklovatí, přidáme mleté maso a orestujeme ho, aby získalo trochu hnědou barvu. Posléze vše zalijeme mlékem a pozvolna vaříme. Opravdu je důležité vařit na mírném ohni, boloňská omáčka se vaří obvykle 2 - 3 hodiny, takže nikam nespěchejte. Když se mléko zredukuje, dolijeme červené víno a znovu pozvolna vaříme. Počkáme, až se i víno vyvaří a přidáme rajčatovou konzervu. Řádně promícháme, ochutíme všemi bylinkami a osolíme. Vaříme ještě alespoň půl hodiny, v případě potřeby přilijeme vodu. Před vypnutím ohřevu boloňskou omáčku dochutíme.

  3. Pravou boloňskou omáčku podáváme s jakýmkoliv druhem těstovin a můžeme ji doplnit také sýrem, nejlépe parmazánem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!