Pouťové koláče recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 ks vejce
100 g máslo
250 g mléko
30 g droždí
100 g cukr krupice
500 g polohrubá mouka
náplň 1
2 ks vejce
20 g strouhanka
350 g tvaroh
50 g hera
4 balíčky vanilkový cukr
náplň
1 lžíce rum
100 g cukr krupice
200 g povidla
náplň 2
1 l mléko
70 g cukr krupice
240 g mák
podle potřeby
mletá skořice
drobenka

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme náplně. Záleží na nás, jakou naplň si zvolíme. Náplně lze kombinovat. Osobně dělám tvarohovo-marmeládové a makovo-povidlové.

  2. Tvarohová náplň

  3. Utřeme máslo s cukrem a žloutky do pěny, z bílků si připravíme sníh. Přidáme tvaroh, strouhanku a nakonec vmícháme sníh. Pokud se směs zdá příliš tuhá, můžeme přidat mléko. Z vlastních zkušeností ho nepřidávám. Je lepší, když je náplň tužší, potom totiž nevytéká.

  4. Maková náplň

  5. Umeleme mák a necháme ho svařit s mlékem, do kterého přidáme cukr a skořici, doporučuji podle chuti přidat i vanilkový cukr. Makovou náplň necháme vystydnout.

  6. Povidlová náplň

  7. Povidla rozmícháme se skořicí, cukrem a rumem.

  8. Drobenka

  9. Cukr, polohrubou mouku a heru promačkáváme rukou, dokud se nám nevytvoří drobenka.

  10. Těsto

  11. Z trochy vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Kvásek přidáme k vejci, rozpuštěnému máslu, mléku, soli a mouce. Ze všech surovin hněteme hladké těsto, které necháme 1,5 hodiny kynout na teplém místě.

  12. Po vykynutí si vždy utrhneme přiměřený kousek z těsta a rozplácneme ho. Těsto zabalíme do kuličky, ve které vytvoříme prsty důlek. Naplníme ji buď povidly nebo marmeládou podle toho, jakou kombinaci budeme dělat. Okraje pomažeme vajíčkem a koláč posypeme drobenkou.

  13. Pouťové koláče můžeme ozdobit broskví, meruňkou, borůvkami, lískovými ořechy. Jsou pak ještě lepší. Pouťové koláče pečeme v předehřáté troubě asi na 180 °C.

  14. Upečené pouťové koláče necháme vychladnout a můžeme se do nich pustit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!