Posvícenské koláčky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

drobenka
2 lžičky cukr
100 g mouka
1 lžička tuk na pečení
těsto
2 ks vejce
250 ml mléko
500 g mouka
25 g droždí
120 g cukr moučka
150 g tuk na pečení
na potření
1 ks vejce
náplň 2
2 ks jablko
1 balíček skořicový cukr
náplň 1
1 balíček vanilkový cukr
1 balíček měkký tvaroh
náplň 3
1 sklenice švestková povidla

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme žloutky s cukrem a rozpuštěným tukem na vaření, přidáme mouku a mléko a nakonec kvásek připravený z droždí, trochy vlažného mléka a lžičky cukru. Těsto vařečkou pořádně uhněteme, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout na teplém místě.

  2. Než těsto vykyne, připravíme si náplně. Do tvarohu přidáme jen trochu vanilkového cukru a zamícháme. Na jablkovou náplň si oloupeme jablka, nakrájíme je na malé kostičky, podlijeme trochou vody a necháme povařit, aby jablka změkla. Když jsou jablka měkká, rozmačkáme je na hrubší kaši a přidáme skořicový cukr.

  3. Z vykynutého těsta si bereme malé kuličky, které pokládáme na plech, vytlačíme do nich důlky. Já například na dělání důlků používám zátku obalenou v plátně a namáčím ji během dělání důlků v mouce. Důlky naplníme připravenými náplněmi, kraje pomašlujeme rozšlehaným vejcem, navrchu posypeme drobenkou z mouky, cukru a lžičky tuku na pečení.

  4. Koláčky pečeme asi 15 minut v troubě při 200 °C.

  5. Posvícenské koláčky podáváme k pohoštění při posvícení nebo různých jiných příležitostech. Z jedné dávky uděláme asi 80 koláčků.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!