Jednoduchý rajčatový protlak recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

rajské jablíčko

Postup přípravy receptu

  1. Na recept použijeme libovolné množství zralých rajčat. Čím zralejší rajčátka jsou, tím bude omáčka sladší. Rajčata zbavíme "bubáků", dobře je omyjeme a překrájíme

  2. Rajčata vhodíme do hrnce, zahřejeme a za občasného promíchání necháme rozvařit, až nám vznikne jen hustá omáčka se slupkami, je to vyvaření asi na polovinu objemu

  3. Omáčku odstavíme, necháme z části vychladnout a přes hustý cedník propasírujeme. Vznikne nám rajčatová omáčka (protlak) sladké chuti bez semínek a slupek

  4. Takto připravený rajčatový protlak můžeme libovolně dochutit solí, cukrem, kořením, bylinkami či česnekem. Výborně chutná teplý i studený. Rajčatový protlak můžeme dál tepelně upravovat, případně sterilovat a uchovat na pozdější použití. Stačí jen sterilovat 20 minut od bodu varu v uzavíratelných skleničkách. U nás máme rádi jednoduchý rajčatový protlak jen tak - bez dalšího dochucování.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!