Pošírovaný losos s omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
80 g máslo
2 ks žloutek
1/2 ks pomeranč
1 lžíce bílé víno
2 lžíce olivový olej
6 lžic citronová šťáva
mletý barevný pepř
čerstvá pažitka
3 porce losos bez kůže

Postup přípravy receptu

  1. Porce lososa očistíme a vložíme do hlubší pánve, kde jsme promíchali vodu s citronovou šťávou, olejem, solí a pepřem. Vody nalijeme tolik, aby dosahovala do výšky lososa, což je asi 1,5 cm. Pak pánev s masem zahříváme na mírném ohni, dokud se horká voda nezačne zvolna odpařovat, ale nesmí se vařit. Při teplotě asi 75 °C připravujeme lososa přibližně 15 - 20 minut, dokud maso nezesvětlá a je pevné

  2. Mezitím si připravíme maltézskou omáčku. Z omytého pomeranče vymačkáme šťávu a z kůry nakrájíme asi 1 lžičku jemných nudliček. Omytou pažitku jemně usekáme. Máslo necháme rozpustit a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vložíme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme 1 lžíci bílého vína a 3 lžíce pomerančové šťávy. Směs za stálého šlehání zahříváme ve vodní lázni do zhoustnutí. Pak postupně zašleháváme rozpuštěné máslo a zbývající pomerančovou šťávu. Nakonec vmícháme pomerančovou kůru a podle chuti omáčku přisolíme

  3. Pošírovaného lososa necháme okapat, rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a ozdobíme usekanou pažitkou. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory. Pošírovaného lososa s omáčkou můžeme připravit i jako slavnostní hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!