Pórkový krém s grilovanou houskou recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
5 - 7 dl mléko
1 ks pórek
1 ks houska
50 g parmazán
2 - 3 lžíce strouhaný parmazán
2 lžíce hladká mouka
100 ml smetana ke šlehání
300 ml vroucí voda
2 lžíce přepuštěné máslo
mleté nové koření
mletý černý pepř
1 ks bílá cibule
1 - 2 lžíce třtinový cukr
100 g pancetta
2 - 3 lžíce ocet ze šumivého vína

Postup přípravy receptu

  1. Pórek a cibuli očistíme. Světlou část pórku odkrojíme a nakrájíme na kolečka. Totéž uděláme s částí zelené. Cibuli nasekáme. Zbylý pórek nakrájíme na ozdobu

  2. V kastrůlku rozehřejeme máslo s olejem. Vsypeme cibuli a asi 3 minuty ji restujeme. Pak přidáme pórek a smažíme další 2 - 3 minuty. Vsypeme mouku a krátce pražíme. Základ polévky zalijeme za důkladného šlehání horkou vodou. Podle chuti lehce osolíme a opepříme a vaříme, dokud se mouka nerozvaří

  3. Kastrol sejmeme ze sporáku, ponorným mixérem rozmixujeme a vrátíme na sporák. Pak zvolna přilijeme mléko a zvolna vaříme asi 10 minut, aby se mléko nesrazilo. Doporučuji použít domácí mléko nebo z automatu. Nemusíte pak přidávat smetanu a polévka získá plnější chuť

  4. V této fázi nakrájíme housku na asi 5 mm silná kolečka. Rozdělíme na ně pancettu nebo anglickou slaninu a posypeme nastrouhaným parmazánem. Houstičky přeložíme na plech a vložíme do trouby pod gril asi na 4 - 5 minut

  5. Provařený pórkový krém podle potřeby ještě zředíme a ochutíme octem, cukrem, solí a pepřem. Nového koření dáme jen lehce, aby nepřebil chuť pórku. Již jen krátce povaříme

  6. Pórkový krém rozdělíme do talířů, posypeme čerstvým pórkem a doplníme grilovanou houskou. Pórkový krém s grilovanou houskou ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!