Pomerančový dort se sněhem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks vejce
2 lžíce tuk
0.5 balíčku prášek do pečiva
120 g cukr moučka
240 g hladká mouka
150 ml zakysaná smetana
1 lžička pomerančová kůra
50 ml pomerančová šťáva
náplň 1
1 špetka sůl
2 ks bílek
160 g cukr moučka
1 lžička pomerančová kůra
poleva
100 ml máslo
150 g cukr krupice
50 ml pomerančový likér
100 ml pomerančová šťáva
náplň
1 ks pomeranč
na ozdobu
pomeranč
podle potřeby
máslo na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr, pomerančovou kůru a špetku soli. Do sypké směsi přidáme změklý tuk, smetanu, vejce i pomerančovou šťávu. Vypracujeme těsto, které nalijeme do vymazané a vysypané vyšší koláčové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 25 minut na 175 °C.

  2. Máslo rozpustíme s pomerančovou šťávou a cukrem. Polevu uvedeme do varu, přidáme likér a 5 minut povaříme. Polevou potřeme částečně vychladlý koláč a poklademe jej plátky oloupaných pomerančů.

  3. Bílky se špetkou soli vymícháme. Do sněhu přidáme cukr i pomerančovou kůru a nad párou vyšleháme dotuha. Sníh rozetřeme na pomeranče vroubkovaným ozdobným nožem a zprudka zapečeme na 220 °C.

  4. Kousky pomerančového dortu se sněhem před podáváním ozdobíme tenkým kolečkem dobře očištěného pomeranče a na nudličky nakrájenou kůrou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!