Pomerančový dort se sněhem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks vejce 2 lžíce tuk 0.5 balíčku prášek do pečiva 120 g cukr moučka 240 g hladká mouka 150 ml zakysaná smetana 1 lžička pomerančová kůra 50 ml pomerančová šťáva náplň 1 1 špetka sůl 2 ks bílek 160 g cukr moučka 1 lžička pomerančová kůra poleva 100 ml máslo 150 g cukr krupice 50 ml pomerančový likér 100 ml pomerančová šťáva náplň 1 ks pomeranč na ozdobu pomeranč podle potřeby máslo na vymazání mouka na vysypání
Postup Pomerančový dort se sněhem recept
Postup přípravy receptu
-
Smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr, pomerančovou kůru a špetku soli. Do sypké směsi přidáme změklý tuk, smetanu, vejce i pomerančovou šťávu. Vypracujeme těsto, které nalijeme do vymazané a vysypané vyšší koláčové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 25 minut na 175 °C.
Máslo rozpustíme s pomerančovou šťávou a cukrem. Polevu uvedeme do varu, přidáme likér a 5 minut povaříme. Polevou potřeme částečně vychladlý koláč a poklademe jej plátky oloupaných pomerančů.
Bílky se špetkou soli vymícháme. Do sněhu přidáme cukr i pomerančovou kůru a nad párou vyšleháme dotuha. Sníh rozetřeme na pomeranče vroubkovaným ozdobným nožem a zprudka zapečeme na 220 °C.
Kousky pomerančového dortu se sněhem před podáváním ozdobíme tenkým kolečkem dobře očištěného pomeranče a na nudličky nakrájenou kůrou.