Pomerančovo-čokoládový dort recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

120 g cukr
25 g cukr
3 ks vejce
50 g čokoláda
50 g čokoláda na vaření
3 plátky želatina
1 balíček vanilkový cukr
150 g hladká mouka
1 kelímek smetana ke šlehání
1 kelímek smetana ke šlehání
pomerančová kůra
kandované ovoce
150 ml pomerančová šťáva
50 g mleté vlašské ořechy
čokoládové hoblinky
1 balíček kypřicí prášek

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme čokoládovou šlehačku. Rozehřejeme čokoládu a do ní přilijeme smetanu. Mícháme, dokud se vše nespojí, poté necháme vystydnout. Je nutné dát šlehačku alespoň na hodinu do lednice, aby byla před šleháním dobře vychlazená

  2. Pomerančovou náplň si připravíme smícháním nastrouhané pomerančové kůry z půlky pomeranče, šťávy a cukru. Tuto směs ohřejeme, dokud se cukr nerozpustí, pak k ní přidáme 3 plátky želatiny. Necháme vychladit (aby začala želírovat), poté smícháme se smetanou, ušleháme a dáme do lednice

  3. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Na těsto si smícháme vejce, cukr, vanilkový cukr a 2 lžíce vody. Ušleháme do pěny a k této směsi prosejeme mouku s kypřícím práškem. Přidáme nastrouhanou čokoládu a ořechy. Vše dobře zamícháme, nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme cca 25 minut

  4. Vychladlý korpus podélně rozřízneme na dvě poloviny. Na dolní část korpusu dáváme pomerančovou šlehačku. Poté přiložíme svrchní část korpusu a celý dort pomažeme čokoládovou šlehačkou. Povrch můžeme libovolně zdobit, např. čokoládovými hoblinkami, kandovaným ovocem. Já jsem použila čokoládová vajíčka, protože jsem dort pekla v době Velikonoc

  5. Pomerančovo-čokoládový dort necháme vychladit do druhého dne.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!