Pomazánka z brokolicových košťálů a kešu oříšků recept
Apetit Recepty pomazánkySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 1 lžička sůl 1 ks brokolice 1 lžíce čerstvá petrželka 1 hrst kešu natural 1 špetka čerstvě mletý černý pepř
Postup Pomazánka z brokolicových košťálů a kešu oříšků
Postup přípravy receptu
-
Brokolici rozebereme na růžičky, košťál nařežeme na menší kousky a spolu uvaříme v osolené vodě, vaříme asi 7 minut od bodu varu. Ihned dáme na pár minut do ledové vody, aby se zachovala pěkná barva, tj. blanšírujeme. Scedíme, necháme úplně vychladnout a dobře odkapat
Mezitím namočíme kešu oříšky na 30 minut do studené vody, potom scedíme a necháme odkapat. Zachycenou vodu z namočení odložíme bokem a očistíme česnek. Do cuttera dáme vychladlé uvařené košťály brokolice a růžičky brokolice použijeme na jiné jídlo
K brokolicovým košťálům přidáme stroužek česneku, kešu oříšky, sůl a rozkutrujeme. Pokud zůstanou ve směsi malé kousky, to vůbec nevadí. Přidáme trošku odložené vody z namočených kešu oříšků a ještě jednou krátce rozkutrujeme. Vody je třeba dát tolik, aby se hotová pomazánka dala lehce natírat. Hotovou pomazánku dáme vychladit do chladničky a můžeme podávat
Pomazánku z brokolicových košťálů a kešu oříšků natíráme na čerstvý chléb nebo pečivo. Do pomazánky můžeme přidat nať bazalky nebo posekanou čerstvou petrželovou nať. Pomazánku můžeme jemně okořenit mletým černým pepřem nebo jiným kořením podle naší chuti
Košťály brokolice mají jemnou lahodnou chuť, netřeba je vyhazovat, protože se dají výborně použít do krémových polévek, jemných omáček, bramborové kaše nebo z nich připravit takovouto chutnou zdravou pomazánku bez tuku.