Polévka z kohoutích drobů recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
2 lžičky sůl
1 ks cibule
50 g celer
1 ks pórek
50 g kedlubna
2 ks bobkový list
1 ks zelená paprika
5 l studená voda
1 svazeček zelená petrželka
3 větvičky celerová nať
15 kuliček celý černý pepř
2 ks kořenová petržel
3 ks celý hřebíček
3 kuličky celé nové koření
2 kuličky celý jalovec
4 ks čerstvá mrkev
droby - žaludek, srdce, krk, křídla, hlava a pařáty z kohúta
vyřezaný tuk z kohouta
1 ks celá sušená pálivá červená paprika

Postup přípravy receptu

  1. Vykuchaného domácího kukuřicí krmeného kohouta očistíme, omyjeme, osušíme a rozporcujeme. Droby - křídla, srdce, žaludek, hlavu, pařáty a krk použijeme na polévku. Játra použijeme do náplně anebo na knedlíčky, ostatní části na jiné hlavní jídlo

  2. Droby, pařáty a vyřezaný žlutý tuk z kohouty dáme do velkého hrnce, postavíme na litinovou plotnu na sporáku, zalijeme 5 l studené vody a na nejslabším plameni pomalu přivedeme do varu, osolíme, přikryjeme a vaříme velmi pomalým varem do změknutí - asi 5 hodin i více, což závisí i od věku kohouta. Vody dáváme více, protože během vaření už vodu nedoléváme. Případnou pěnu z vývaru sbíráme průběžně, ale při tomto vaření se prakticky netvoří

  3. Mezitím očistíme zeleninu, mrkev, petržel, celer, kedlubnu, česnek a cibuli, které spodní slupku ponecháme, protože dodá vývaru krásnou barvu. Očistíme pórek, zelenou papriku zbavíme jádřince, žilek a semínek, rajčata zbavíme stopky. Všechnu zeleninu omyjeme a pokrájíme na větší kusy. Cibuli, česnek, sušenou pálivou papriku, zelenou papriku a rajčata ponecháme v celku. Natě petržele a celeru omyjeme. Připravíme potřebné koření a sice celý černý pepř, celé nové koření, celý jalovec a bobkové listy

  4. Asi 45 minut před koncem vaření přidáme všechnu zeleninu, koření a natě. Když je zelenina uvařená na skus - al dente, vybereme ji i s uvařenými droby do mísy, nepotřebné části vyhodíme, vývar necháme asi 20 minut sednout, potom přecedíme do jiného hrnce, kam přidáme pokrájenou zeleninu jako mrkev, petržel, celer a kedlubnu. Dále přidáme do vývaru pokrájené srdce, žaludek a maso, které jsme obrali z křídel a krku

  5. Horký vývar i s droby a zeleninou nabereme do talířů a podáváme posypané čerstvě posekanou petrželovou natí. Kdo chce, může zavařit ještě domácí nudle, játrové knedlíčky, krupicové halušky apod., to záleží už jen na Vás. Vychladlý vývar se dá zmrazit, v chladničce vydrží až 7 dní. Možné použít vývar na podlévání pečeného masa, do omáček a různých polévek jako základ

  6. Měla jsem možnost koupit domácího kukuřicí krmeného kohouta z venkovské farmy, někdy kupujeme v hypermarketu. Kohout je sice dražší, ale je to dobrá investice do kvalitní drůbeže, z které můžeme výhodně připravit více výborných jídel pro více osob

  7. Správně uvařený vývar z kohoutích drobů je pěkné zlatožluté barvy, čirý, krásně průzračný a po vychladnutí rosolovatí. Vývar je úžasně chutný, posilňující a má výrazně léčivé účinky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!