Polévka z kachních drobů s játrovými knedlíčky recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
1 lžička sůl
1 lžička sůl
4 ks vejce
1 ks cibule
1 ks cibule
150 g celer
1 ks rajče
1 ks pórek
3 ks mrkev
100 g kedlubna
1 ks bobkový list
3 lžíce slunečnicový olej
1 ks zelená paprika
1 svazek petrželová nať
1 svazeček petrželová nať
1 lžička celý pepř
3 l studená voda
1 ks kachní játra
1 ks kachní játra
1 hrst celerová nať
1 lžička čerstvě mletý černý pepř
8 ks včerejší houska
3 kuličky celé nové koření
2 ks petrželový kořen
1 ks pálivá sušená paprika
1 ks droby domácí kachny

Postup přípravy receptu

  1. Kachní křídla, krk, žaludky a srdce očistíme a omyjeme. Vyřezaný tuk z domácí kachny a kuchyňsky upravené droby vložíme do velkého hrnce. Kachní játra odložíme na knedlíčky do polévky. Droby v hrnci zalijeme asi 3 litry studené vody, pomalu přivedeme do varu, přikryjeme pokličkou a vaříme na nejnižším plameni se sotva znatelným čerením nejlépe v hrnci se sendvičovým dnem. Pokud takový nemáme, dáme hrnec na litinovou plotnu a postupujeme stejně

  2. Mezitím očistíme a omyjeme rajče, mrkev, petrželový kořen, celer, kedlubnu, pórek, středně velkou cibuli (spodní slupku ponecháme), očistíme 3 stroužky česneku, zelenou papriku a pálivou sušenou papriku. Kořenovou zeleninu pokrájíme na větší kusy, cibuli a česnek ponecháme v celku. Připravíme bobkový list, celý černý pepř a celé nové koření, ze zelených natí omyjeme petrželovou a celerovou nať

  3. Průběžně odebíráme z vývaru z kachních drobů pěnu, až je vývar čirý. Po hodině vaření přidáme všechnu zeleninu, koření a natě, osolíme a vaříme dále přikryté, až je kořenová zelenina na al dente. Poté vypneme plamen, zeleninu a droby vybereme do mísy, vývar necháme chvíli odstát a když sedne, tak ho scedíme přes husté síto do jiného hrnce

  4. Když se vaří vývar, připravíme si knedlíčky do polévky. Na oleji opražíme jednu na jemno posekanou cibuli do sklovita, přidáme čerstvě posekanou petrželovou nať, krátce spolu orestujeme a necháme úplně vychladnout. Včerejší žemle namočíme do studené vody na 15 minut, poté dobře vymačkáme od vody a dáme do mísy

  5. Kachní játra omyjeme, zbavíme blan a cévní stopky. Ostrým nožem játra naškrábeme na jemno. K vymačkaným žemlím přidáme 4 vejce, na jemno naškrábaná kachní játra, sůl, čerstvý mletý černý pepř, vychladlou orestovanou cibuli s posekanou petrželovou natí a s olejem a strouhanku. Dobře promícháme a zpracujeme na tvarovatelnou hmotu, kterou necháme chvíli odstát v chladničce, aby se dobře propojily chutě

  6. Z hmoty ve vodě navlhčenýma rukama tvarujeme kulaté knedlíčky o něco větší než vlašský ořech, ale ne více, protože při vaření ve vývaru značně zvětší svůj objem. Část hmoty odložíme na naplnění kůže z kachního krku a část upečeme později jako nádivku

  7. Připravené knedlíčky vaříme v horkém vývaru, který jsme odebrali do menšího hrnce. Knedlíčky vložíme do vroucího vývaru, stáhneme plamen na střední a vaříme pomalu asi 10 minut. Mezitím pokrájíme uvařené droby a zeleninu, vložíme do talířů i s uvařenými játrovými knedlíčky, zalijeme horkým vývarem a podáváme posypané čerstvě posekanou petrželovou natí a horké podáváme

  8. Jde o velmi chutný, voňavý a silný vývar - úžasnou sváteční slavnostní polévku z kachních drobů se zeleninou a játrovými knedlíčky. Postupně přidávám recepty například na pečenou nádivku z kachních jater, pečená kachna plněná červeným zelím a jablky s bramborovými knedlíky, rizoto z kachních drobů a zeleniny a pečený plněný kachní krk s touto nádivkou. Těmito recepty poukazuji na to, že sice domácí kachna není levná záležitost, ale je možné z jedné kachny výhodně připravit více chutných jídel.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!