Polentový slaný koláč se špenátem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

150 g ricotta
1 svazek jarní cibulka
2 hrstě čerstvý špenát
těsto
sůl
100 g máslo
150 ml mléko
150 ml voda
mletý pepř
polenta
zálivka
5-6 ks vejce
1 kelímek zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si základ slaného koláče - těsto z polenty. Do kastrolu vlijeme mléko s vodou, kterou osolíme a opepříme. Přivedeme k varu. Ve chvíli, kdy začne voda vřít, přisypáváme polentu a mícháme, dokud nám nevznikne hustá kaše. Do polentové kaše vmícháme máslo, měla by nám vzniknout hutná směs.

  2. Kulatou formu vyložíme pečícím papírem a těsto na dno formy rukama uplácáme. Na polentový základ vsypeme překrájené špenátové listy, posypeme jarní cibulí rozkrájenou na kolečka a zasypeme nadrobeným sýrem ricotta. Nakonec polentový koláč zalijeme smetanou rozšlehanou s vejci, která osolíme a opepříme.

  3. Polentový slaný koláč se špenátem vložíme do vyhřáté trouby na 175 °C a upečeme dozlatova. Koláč pečeme asi 45 - 60 minut podle typu trouby.

  4. Polentový slaný koláč se špenátem necháme před krájením vychladnout. Podáváme jako svačinu, chuťovku apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!