Polentový slaný koláč se špenátem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 150 g ricotta 1 svazek jarní cibulka 2 hrstě čerstvý špenát těsto sůl 100 g máslo 150 ml mléko 150 ml voda mletý pepř polenta zálivka 5-6 ks vejce 1 kelímek zakysaná smetana
Postup Polentový slaný koláč se špenátem recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si základ slaného koláče - těsto z polenty. Do kastrolu vlijeme mléko s vodou, kterou osolíme a opepříme. Přivedeme k varu. Ve chvíli, kdy začne voda vřít, přisypáváme polentu a mícháme, dokud nám nevznikne hustá kaše. Do polentové kaše vmícháme máslo, měla by nám vzniknout hutná směs.
Kulatou formu vyložíme pečícím papírem a těsto na dno formy rukama uplácáme. Na polentový základ vsypeme překrájené špenátové listy, posypeme jarní cibulí rozkrájenou na kolečka a zasypeme nadrobeným sýrem ricotta. Nakonec polentový koláč zalijeme smetanou rozšlehanou s vejci, která osolíme a opepříme.
Polentový slaný koláč se špenátem vložíme do vyhřáté trouby na 175 °C a upečeme dozlatova. Koláč pečeme asi 45 - 60 minut podle typu trouby.
Polentový slaný koláč se špenátem necháme před krájením vychladnout. Podáváme jako svačinu, chuťovku apod.