Plněný celer se žampiony a slaninou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
3 lžíce olej
sůl
1 ks vejce
1 ks cibule
1 ks celer
0,5 ks citron
10 dkg žampiony
3 dl bílé víno
1 hrst sekaná petrželka
10 dkg anglická slanina
mletý kmín
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Očištěný, omytý a napůl rozkrojený celer dáme do studené vody s citronovou šťávou. Osolíme a zvolna 20 minut povaříme. Pak celery vyjmeme a necháme vystydnout

  2. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájenou slaninu nebo šunku, nakrájené žampiony, prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř a drcený kmín. Krátce podusíme

  3. Obě poloviny uvařeného a vychladlého celeru opatrně vydlabeme lžičkou nebo vidličkou. Vydlabanou hmotu rozmačkáme, smícháme s vejcem a vše přimícháme do podušené směsi. Směsí pak naplníme vydlabané půlky celeru. Naplněné celery vložíme do pekáčku, podlijeme vínem nebo vývarem z celeru a necháme zapéct asi 20 minut

  4. Plněný celer se žampiony a slaninou rozdělíme na talíře a povrch bohatě ozdobíme čerstvě nasekanou petrželkou. Jako příloha se výborně hodí brambory nebo bramborová kaše, dozdobíme podle vlastního vkusu. Pokud vynecháme slaninu či šunku, lze jídlo podávat i vegetariánům. Vývar z celeru se výtečně hodí na přípravu zeleninové polévky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!