Plněná vepřová hruď s nádivkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

60 g máslo
100 ml voda na podlití
1 kg vepřová hruď s žebry
podle chuti
sůl
nádivka
1 špetka sůl
2 ks vejce
60 g máslo
100 ml mléko
0 g muškátový oříšek
3 ks včerejší žemle

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou hruď vykostíme, vykostěné žebra i maso omyjeme a osušíme. Do masa z hrudi ostrým nožem asi ve středu uděláme širší a hlubší kapsu, přitom dáváme pozor, abychom maso směrem k okrajům nikde nepřeřezali a kapsa zůstala všude dokola neporušená a abychom ji nožem nikde neproděravěli.

  2. Vepřovou hruď pořádně osolíme zevnitř i zvenku, stejně osolíme i vykostěná žebra z každé strany a obojí dáme do pekáče, přikryjeme pokličkou a odložíme odpočívat do chladničky (nejlépe na noc).

  3. V den pečení vybereme hruď a žebra z chladničky a necháme volně ohřát na pokojovou teplotu. Zatím si připravíme náplň, včerejší žemle pokrájíme na kostky a necháme volně přeschnout, zalijeme mlékem a necháme nasáknout mlékem. Petrželovou nať posekáme na jemno.

  4. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. Vaječné žloutky jemně osolíme a vymícháme do pěny se změklým máslem. Vaječnou pěnu okořeníme čerstvě mletým muškátovým oříškem, přidáme v mléku namočené kostky žemlí, posekanou petrželovou nať, tuhý sníh z bílků a opatrně promícháme, aby se kostky žemlí a sníh nerozbily.

  5. Připravenou směsí naplníme vepřovou hruď, avšak ne na těsno, protože náplň během pečení zvětší svůj objem, aby maso během pečení neprasklo a náplň nevytekla. Otvor zašijeme nití anebo sepneme masovými jehlicemi.

  6. Naplněnou hruď položíme do pekáče na připravená žebra, aby se maso nepřipálilo, podlijeme malým množstvím studené vody a na vrch masa položíme plátky másla. Pečeme nepřikryté 15 minut při teplotě 180 °C, nejprve náplní směrem nahoru, potom obrátíme a pečeme asi 1 hodinu za občasného polévání vypečenou šťávou.

  7. Dopékáme nádivkou nahoru do zlato-hnědé barvy a poléváme vypečenou šťávou. Pokud nám zbude nádivka, také ji upečeme spolu s hrudí v pekáči. Upečenou hruď vybereme na desku, přikryjeme alobalem, necháme asi 20 minut odpočívat, odstraníme masové jehlice, eventuálně niť ze šití a pokrájíme na plátky o tloušťce asi 1 cm.

  8. Plněnou vepřovou hruď s nádivkou podáváme horkou s bramborovou kaší a přelitou chutným výpekem. Maso upečené vepřové hrudi je šťavnaté a měkké jako máslo s velmi chutnou křupavou kůrkou na povrchu a uvnitř se nachází chutná a velmi jemná žemlová nádivka. Ze salátů se nejlépe hodí jemný zelený listový salát, ale i kysané sudové zelí či domácí čalamáda.

  9. Plněná vepřová hruď je laciná, přitom tímto pokrmem zasytíme celou rodinu. Výborně chutná i za studena s čerstvým domácím chlebem a domácími nakládanými sladko-kyselými okurkami nebo s různou pikantní doma nakládanou zeleninou.

  10. Upečená žebra jsou výborná za tepla i za studena. Je na nich poměrně dost chutného masa, které obereme a zkonzumujeme, při kosti je totiž upečené maso nejchutnější.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!